Decanul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, prof. univ. dr. Liviu Franga, participă la conferința națională Itinera Ovidiana, care va avea loc în perioada 27-28 septembrie 2017 la Facultatea de Litere a Universității ,,Ovidius” din Constanța. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București și se desfășoară în cadrul anului omagial dedicat marelui poet Publius Ovidius Naso.

În cadrul evenimentului, va avea loc o dublă lansare de carte, care va marca și încheia cele două zile consacrate lui Publius Ovidius Naso, în cadrul anului internațional Bimilenarul Ovidiu: volumul Ianus (ediție online la Contemporary Literature Press, 2014, ediție tipărită, Editura Alfa, Iași) și Teatru scris (Editura Eikon, 2016), ambele semnate de profesorul Liviu Franga.

În prefața volumului Ianus, Lidia Vianu, director al Editurii pentru Literatură Contemporană, mărturisește:

,,Clasicist cunoscut, autor al mai multor volume de referință pentru studiul limbii și al literaturii latine în România, el publică acum Ianus, volum ce poartă numele zeului roman care întruchipează începuturile și tranziția…

Volumul este, într-adevăr, o radiografie a intelectualului roman în tranziție. Cu sobrietatea universitarului care predă începuturile civilizației europene, Liviu Franga își ia o distanță de subiectele aprinse din mass media, de sloganul tranziției noastre cea de toate zilele /…/ Faptul că nu le ignoră face ca această carte profund personală să închidă în ea un paradox: o inteligență care se hrănește cu rădăcinile culturii din care ne tragem ajunge la consecințele ei prezente: universitatea românească, politică și educație, maternitatea în care au ars de vii nou-născuți.

Ianus este o lecție dată întregii prese românești. Patima nu este un sfetnic bun – chiar dacă aduce emisiunilor audiență maximă. Înțelept al începuturilor și cetățean – ca noi toți – al tranziției, în acest volum cu mici epifanii, amestecate cu proză, dramă și chiar poezie, Liviu Franga pledează pentru obligația de a fi aristocrat și demn a intelectualului român.”

În prefața volumului ,,Teatru scris”, Roxana Utale, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, declară:

,,Atunci când, pornind de la un text scris originar în alt gen decât cel dramatic, se adaptează o operă literară pentru scenă, este inevitabil să se piardă nu numai fragmente din text, ci şi unele particularităţi de stil şi limbă. Provocarea cea mare pentru cel care face o piesă după şi nu o piesă după o idee de, este să rămână fidel sursei într-o proporţie consistentă. Acestui pat al lui Procust a trebuit să i se supună şi Liviu Franga. Rafinat cunoscător al lumii antice, clasicistul era deci de două ori constâns: nu doar adapta, ci trebuia să menţină subiectul, dar şi stilul şi particularităţile de limbă, deşi aceasta este o cu totul alta. Autorul declară în postfaţă că vrea să facă teatru scris, adică un tip de scriitură teatrală care, indiferent de eventualele montări, scenice sau radiofonice, trebuie să se susţină singură, adică să asigure reprezentarea mentală unică a fiecărui cititor, mai mult: a fiecărei lecturi a fiecărui cititor.”

Conferința națională Itinera Ovidiana își propune să identifice valorile etice și spirituale instituite în antichitatea spațiului dobrogean și reprezentate în mod exemplar de opera lui Ovidius, valori păstrate în memoria culturii române. Opera poetului Ovidius, ca discurs marcator de identitate, precum și viața poetului, ca model simbolic de umanitate, sunt supuse problematizării din perspectivă inter- și transdisciplinară.

În cadrul evenimentului, Liviu Franga va susține conferința intitulată ,,Mărturii ovidiene”. De asemenea, în cadrul conferinței, studenții de la Filologie Clasică și B-latină ai Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București vor susține un montaj liric din opera și despre opera marelui exilat la Tomis, de la a cărui plecare definitivă s-au împlinit, în acest an, două milenii. Programul complet al conferinței Itinera Ovidiana poate fi consultat aici.

Pin It on Pinterest

Share This