Joi, 21 septembrie 2017, profesorul Martin Maiden va susține prelegerea „Iotacizarea în română și morfologia formelor de prezent, persoana a II-a singular: tipul (tu) vii, (tu) rămâi”. Evenimentul va avea loc la Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, etajul 1, aripa stângă), începând cu ora 17:00.

Martin Maiden este profesor de lingvistică romanică la Universitatea din Oxford și Doctor Honoris Causa al Universității din București din anul 2013. Profesorul Maiden este, de asemenea, membru de onoare al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române.

Domeniile de interes academic ale lui Martin Maiden sunt istoria și structura limbilor romanice, profesorul acordând o atenție deosebită limbii române, altor varietăți romanice de est și dialectelor italo-romanice. Alte subiecte de cercetare abordate de către profesorul Martin Maiden sunt lingvistica istorică, morfologie teoretică și dialectologia.

Martin Maiden a fost editor consultant al unor cărți, publicate de Oxford University Press, care au ca subiect limba română: The Grammar of Romanian (2013) și The Syntax of Old Romanian (2016). De asemenea, profesorul a coordonat (în calitate de coeditor) o serie de tratate academice fundamentale de lingvistică romanică: The Cambridge History of the Romance Languages (2 vol. 2010, 2013) și The Oxford Guide to the Romance Languages (2016). Mai multe detalii despre activitatea didactică și de cercetare a profesorului Martin Maiden pot fi consultate aici.

Evenimentul „Iotacizarea în română și morfologia formelor de prezent, persoana a II-a singular: tipul (tu) vii, (tu) rămâi” face parte din seria „Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată” și abordează o temă de interes pentru descrierea morfonologică a limbii române, relevantă atât din punct de vedere sincronic, cât și din punct de vedere diacronic și diatopic.

Pin It on Pinterest

Share This