Profesorul Mircea Dumitru, rector al Universității din București, a fost ales în cursul acestei săptămâni președinte al International Institute of Philosophy (Institutul Internațional de Filosofie), cu sediul la Paris. Votul de încredere al membrilor Institutului a fost acordat în cadrul Adunării Generale, care a avut loc la Dubrovnik, în Croația, cu ocazia ședinței anuale a institutului.

Prof. Mircea Dumitru predă Filosofia analitică și Logică filosofică la Universitatea din București. Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) cu o teză de logică matematică despre modalitate şi incompletitudine, obținând o a doua diplomă de doctor în filosofie la Universitatea din Bucureşti, cu o teză de filosofia limbajului despre neo-fregeanism și neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Mircea Dumitru este autorul a peste 50 de articole în reviste de specialitate şi capitole care acoperă teme din logică modală, teorii despre adevăr, semnificaţie, raţionalitate, filosofia lui L. Wittgenstein, logică contemporană, realism, esenţialism, relativism. De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Ludwig Wittgenstein, Willard Van Orman Quine, Saul Kripke, Kit Fine, Robert Nozick, Thomas Nagel și Graeme Forbes. A fost reales ca Rector al Universității din București pentru mandatul 2015-2019. A fost ministru al Educației din iulie 2016 până în ianuarie 2017. A fost Președintele Societății Europene de Filosofie Analitică (2011-2014). În 2014, prof. Mircea Dumitru a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

„Este onorant mandatul primit din partea colegilor de la Institutul Internațional de Filosofie și, în același timp, reprezintă o responsabilitate publică față de ceea ce reprezintă filosofia astăzi. Un filosof nu este rupt de lume, el este conectat la tot ce se întâmplă în jurul lui. De aceea, cred ca Institutul trebuie să fie un mediu de dezbatere publică, în măsură să vină cu posibile soluții la problemele grave culturale, economice și politice pe care le traversăm cu toții în această perioadă. Apoi, Institutul are datoria de a-i valorifica pe membrii comunității filosofice care, deși provin din medii culturale foarte diverse, împărtășesc viziuni diferite, au sensibilități și temperamente filosofice distincte, cu toate acestea, sunt animați de dorința sinceră de a dezbate în mod profund, serios și deschis, problematica culturală complexă a lumii contemporane.”, a declarat Mircea Dumitru.

Institutul Internațional de Filosofie a fost înființat în anul 1937 la Paris, în timpul Congresului Descartes, de către Universitatea Sorbona din Paris și Universitatea Lund din Suedia. Încă de la înființarea sa, Președintele Republicii Franceze i-a acordat patronajul, așezându-l astfel sub protecția autorităților publice.

Cultivând cultura unui dialog continuu și a unei experiențe bogate prin încurajarea exprimării tuturor opiniilor filosofice, dar și prin interzicerea abordările partizane și dogmatice a pozițiilor politice, Institutul Internațional de Filosofie este locul de întâlnire al filosofilor din toate țările. Reuniunea tuturor filosofilor din toate colțurile lumii presupune intensificarea schimbului de idei, reflectarea critică, promovarea dezbaterii raționale în spiritul idealului toleranței, a deschiderii reciprocă a culturilor, a mentalităților și a tradițiilor. Anual, Institutul organizează un Congres Internațional care reunește reprezentanți ai comunității filosofice din peste 102 țări, reprezentând peste 300 de universități.

Institutul Internațional de Filosofie încurajează atât dialogul filosofiei cu arta și literatura, știința și tehnologia, cât și dezvoltarea și aplicarea programelor de cercetare la nivel internațional. De aceea, Institutul este perceput, în prezent, ca imaginea de ansamblu a comunității filosofice mondiale, fiind recunoscut oficial și de UNESCO, unde cei peste o sută de membri își aduc contribuția.

Pin It on Pinterest

Share This