Sâmbătă, 23 septembrie 2017, Institutul de Cercetare al Universității din București organizează un workshop dedicat liberului arbitru și stării de indeterminare cuantică. Întâlnirea va avea loc la sediul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București (str. Academiei, nr. 14),  în  Amfiteatrul Spiru Haret, între orele 09:30-18:00.

Principalul scop al acestui eveniment este acela de a pune bazele unui proiect de cercetare interdisciplinar, având în vedere faptul că tematica workshop-ului se situează la intersecția dintre filosofie, matematică şi fizică.

Una dintre trăsăturile fundamentale care ne definesc drept oameni este capacitatea noastră de introspecţie şi de a ne pune întrebări precum: „Suntem oare noi şi cei ca noi cu adevărat liberi?” Workshop-ul își propune să deschidă o dezbatere despre întrebări care se nasc din tensiunea dintre simţul nostru de libertate şi ideea că orice se întâmplă este un rezultat al unor micro-procese fizice, care se supun unei stări de indeterminare cuantică.

Evenimentul se va desfășura sub forma unei serii de prezentări și a unei discuții în fața publicului. Printre vorbitori se număra Virgil Băran (Universitatea din București), Cristian S. Calude (Universitatea din Auckland şi ICUB), Mircea Dumitru (Universitatea din București), Karl Svozil (Universitatea Tehnică din Viena) şi Doru Ștefănescu (Universitatea din București)

La workshop sunt invitați să participe și să contribuie la discuții cercetători din toate domeniile relevante pentru tema acestui eveniment.

Informații suplimentare despre workshop și despre programul prelegerilor pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This