Specialiști români și turci se reunesc vineri și sâmbătă, 20 și 21 octombrie 2017, în cadrul primei conferințe internaționale cu tema „Otoman Archaeology in Romania”, pentru a discuta despre principalele aspecte ale arheologiei otomane din fostele teritorii ale Imperiului.

Conferința se desfășoară în amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultății de Istorie (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4 – 12) și este organizată de Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Agenția de Cooperare și Colaborare Turcă (TIKA) și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București.

În ultimii ani au fost publicate numeroase lucrări dedicate patrimoniului arheologic otoman în România și au fost făcute importante descoperiri arheologice. În acest context, dezbaterile reunesc, pentru prima data, arheologi și istorici români și turci pentru a stabili o colaborare de durată în acest domeniu.

Pe parcursul celor două zile, participanții vor susține numeroase prezentări despre cele mai importante proiecte de cercetare din România în arheologia otomană din fostele teritorii ale imperiului (Timișoara, Oradea, Dobrogea), despre colaborarea turco-maghiară în cazul „mormântului pierdut” al lui Suleyman Kanuni, precum și despre experiența specialiștilor turci prin săpăturile care vizează primul secol de istorie otomană. Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză.

Evenimentul se va încheia cu o masă rotundă cu tema „Patrimoniul otoman din România – între uitare și cercetare”, prin intermediul căreia se dorește evidențierea situației existente în prezent și a modului în care moștenirea istorică otomană este asumată și valorificată de către autoritățile locale. Un exemplu recent care va fi luat în discuție este cel al săpăturilor efectuate în centrul orașului Timișoara, capitală culturală europeană în 2020.

Centrul de Studii Turce (CST) este unul dintre centrele de tradiţie din spaţiul academic românesc, care a intrat recent în al treilea deceniu de viaţă la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Înființat în 1985 de către regretatul turcolog prof. univ. dr. Mihai Maxim, a fost renovat și dotat cu sprijinul Agenției de Cooperare și Colaborare Turcă-TIKA în anul 2016. CST organizează evenimente ştiinţifice dedicate istoriei, culturii şi civilizaţiei otomane şi turce. În plus, deţine o bibliotecă proprie de specialitate şi găzduieşte cursuri şi seminarii pentru studenţi la nivel de licenţă, masterat şi doctorat.

Programul detaliat al evenimentului poate fi consultat aici și aici.

Pin It on Pinterest

Share This