Contemporary Literature Press (CLP), sub auspiciile Universității din București, The British Council, Institutului Cultural Român și Uniunii Scriitorilor din România, a lansat lucrările ,,Arhiva Margareta Sterian. Opera pictată” și ,,Arhiva Margareta Sterian. Opera grafică”.

Arhiva Margaretei Sterian este editată de Bianca Zbarcea și de Lidia Vianu și cuprinde tablouri, grafică, opera literară și de traducătoare, dar și jurnalele pictoriței, în șase volume. Toate au fost puse la dispoziția editurii de legatarul Margaretei Sterian, Mircea Barzuca.

Contemporary Literature Press a mai publicat arhiva unui autor modernist roman, Mihail C. Vlădescu, ale cărui cărți au mai fost uneori semnate și cu pseudonimul Alexis V. Drăculea.

,,Unica profesie pe care mi–am dorit–o, atunci și toată viața după aceea, abia începea. Țin bine minte momentul. Căutam un cadou pentru profesorul care mă îndrumase într–un mod esențial. Un cadou special. De suflet. Era o amiază de toamnă luminoasă, ca acum. Abia începuseră cursurile primului meu an ca asistentă la facultatea de engleză. Am intrat pe strada Lipscani: un fel de consignație de tablouri. Mi–au rămas ochii pironiți pe un mac roșu, un tablou cât două palme lipite… Nu l–am uitat, așa cum nu am uitat nici începuturile mele ca profesor.

Mă întâlnesc acum cu autoarea acelui tablou. Margareta Sterian era un nume în pictura românească. (…) Am decis să continuăm publicarea artelor de toate felurile la CLP. Internetul este un loc de publicare generos cu imaginile, culorile și dimensiunile volumelor. El este nu numai bibliotecă, dar și librărie, și ajunge în toate colțurile lumii, cu atât mai mult cu cât accesul la aceste cărți este total gratuit.

În esență, nu ne îndepărtăm de literatură. Ut pictura poesis… Pictura este acea poezie care se slujește de linii și de culori pe post de cuvinte pentru a construi cu ele inexprimabilul. Înțelesul artei este, în ultimă instanță, mut. El nu se reformulează: se simte, se gândește… Fiecare dintre noi o facem în felul nostru. Invităm, așadar, cititorul să se descopere pe sine confruntându–se cu arta intens personală și atât de generoasă în sugestii a Margaretei Sterian.

Pânza cu macul acela al începuturilor mele de universitar nu se află printre tablourile reproduse aici. Tabloul cu mac a ajuns acolo unde e bine să ajungă orice obiect de artă: în sufletul unui privitor care își împarte viața cu el. A rămas acel tablou și în amintirea unui început de carieră… Cititori, găsiți Margaretei Sterian un loc de neuitat printre amintirile voastre.” (Lidia Vianu, director al Contemporary Literature Press)

,,Arhiva Margareta Sterian. Opera pictată”  și ,,Arhiva Margareta Sterian: Opera grafică” pot fi consultate  aici și aici.

Pin It on Pinterest

Share This