Vineri, 3 noiembrie 2017, cadre didactice UniBuc, cercetători în domeniul scandinavisticii și studenți pasionați de literatura, teatrul și cinematografia scandinavă se reunesc în cadrul celei de-a patra ediții a conferinței SCS-SAS (Sesiunile de Comunicări Științifice ale Studenților și Alumnilor Scandinaviști), cu tema: ”Real and Fictional Places in Scandinavian and Icelandic Literature, Theater and Film”.

Evenimentul este organizat de Cercul de Studii Scandinave al Departamentului de Limbi și Literaturi Germanice din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, în parteneriat cu Ambasada Suediei în România și se desfășoară, începând cu ora 09:00, la sediul facultății (Str. Pitar Moș, nr. 7 – 13).

Prin intermediul conferințelor SCS-SAS, Universitatea din București își propune să stimuleze activitatea științifică a studenților și absolvenților și de a crea o rețea de tineri cercetători în domeniul scandinavisticii.

Pentru ediția din acest an au fost selecționate 19 lucrări, structurate în trei sesiuni de comunicări: ”Real and Fictional Places in Swedish Literature” (moderator: Lect. univ. dr. Alexa Stoicescu), ”Scandinavian and Icelandic Mythology and Folklore” (moderator: Conf. univ. dr. Carmen Vioreanu) și ”Swedish and Icelandic Theater and Film” (moderator: Prof. univ. dr. Ioana Crăciun-Fischer).

Lucrările explorează granițele dintre real și fantastic în operele scriitorilor suedezi Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, Stig Dagerman, Hjalmar Söderberg, Per Olov Enquist, Tove Jansson, Camilla Läckberg și P.C. Jersild.

În plus, cinci dintre lucrări au ca temă literatura islandeză medievală și basmul scandinav, iar în panelul dedicat teatrului și filmului suedez și islandez vor fi prezentate rezultate ale cercetării operei lui August Strindberg, Ingmar Bergman, Astrid Lindgren și a regizorului islandez Friðrik Þór Friðriksson.

Conferințele SCS-SAS constituie, împreună cu atelierele de creație și studii intermediale și conferințele susținute de profesori și cercetători în domeniul scandinavisticii, cele trei câmpuri principale de activități ale Cercului de Studii Scandinave, care a fost înființat în ianuarie 2014 și numără peste 100 de membri, atât studenți cât și absolvenți de filologie suedeză.

Mai multe informații despre cea de-a patra ediție a conferinței SCS-SAS (Sesiunile de Comunicări Științifice ale Studenților și Alumnilor Scandinaviști), cu tema: ”Real and Fictional Places in Scandinavian and Icelandic Literature, Theater and Film” pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This