Universitatea din București găzduiește vineri și sâmbătă, 20 și 21 octombrie 2017, colocviul internațional ,,Violența împotriva femeilor în Europa Centrală și Orientală. Toleranță zero”. Evenimentul va avea loc la Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale al Universităţii din Bucureşti (Strada Emile Zola, nr . 6).

Colocviul internațional este marcat de prezența Excelenței Sa Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, a Directoarei Biroului Regional pentru țările Europei Centrale și Orientale al Organizației Internaționale a Francofoniei, Rennie Yotova, și a domnului Mohammed Ketata, Directorul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală. La eveniment vor participa și reprezentanți ai Universității din București, printre care prof. univ. dr. Ioan Pânzaru, Directorul CEREFREA, și prof. univ. dr. Ionela Băluță, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București.

Obiectivul general al colocviului este de a reflecta asupra cauzelor violenței, de a face o inventariere a situației în mai multe țări, precum și de a identifica și a analiza strategiile de intervenție relevante împotriva violenței și în favoarea egalității dintre femei și bărbați.

În cele cinci sesiuni ale colocviului, cadre didactice ale Universității din București, precum și profesori de la universități prestigioase din Europa vor aborda teme diverse care tratează violența împotriva femeilor din mai multe perspective: obstacolele în calea reintegrării victimelor violenței sexuale din războiul din Kosovo, crimele împotriva femeilor și a castelor inferioare în India și în Asia de Sud, istoricizarea violențelor conjugale în Franța secolului al XX-lea, nevoia unei noi paradigme jurnalistice în acoperirea mediatică a violenței împotriva femeilor, feminicidele – reprezentarea victimelor și a agresorilor în media online din România, egalitatea dintre femei și bărbați și lupta împotriva violențelor sexuale în universitățile franceze etc. Informații suplimentare despre temele abordate în cadrul colocviului, dar și despre vorbitori pot fi consultate aici.

Pe 21 octombrie 2017, colocviul va fi urmat de seminarul regional despre egalitatea dintre femei și bărbați, organizat de Ministerul Afacerilor Externe din România, în cooperare cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și cu participarea ONG-urilor Centrul FILIA și Asociația ANAIS.

Evenimentul este organizat de CEREFREA, în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Centrul Filia, Université Lumière Lyon 2, cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei și al Agenției Universitare a Francofoniei.

Pin It on Pinterest

Share This