În perioada 8–11 octombrie 2017 va avea loc workshopul internațional Grafuri, Reţele Sociale şi Digital Humanities. Evenimentul va avea loc la Casa Universitarilor (strada Dionisie Lupu, nr. 46).

Grafuri, Reţele Sociale şi Digital Humanities este un workshop interdisciplinar internaţional care se adresează cercetătorilor, cadrelor didactice, studenţilor post-doctorali, doctoranzilor şi tuturor celor interesaţi de ideea de a explora, din perspectiva analizei de reţea, legăturile teoretice şi practice dintre ştiinţele sociale, ştiinţele umaniste, matematică şi informatică.

Workshopul oferă o platformă pentru dialog şi prezentări cu privire la modalităţile specifice de aplicare a analizei reţelelor sociale la o gamă extrem de variată de subiecte de cercetare din ştiinţele sociale şi ştiinţele umaniste. Prelegerile care vor fi găzduite de workshop îşi propun să extindă gradul de înţelegere a participanţilor cu privire la potenţialul pe care instrumentele de cercetare preluate din matematică şi informatică îl au pentru studiul problemelor aflate pe agenda de cercetare din ştiinţele sociale şi ştiinţele umaniste. De asemenea, workshop-ul își propune să stimuleze circulaţia ideilor şi conceptelor cu privire la analiza de reţea, într-o lume actuală a cercetării în care interdisciplinaritatea şi structurile de coautorat ştiinţific tind să devină norma care ghidează practica.

Deşi eterogen, conţinutul workshopului este compatibil cu tendinţele recente ale analizei de reţea de a pătrunde în aproape toate domeniile de cercetare ştiinţifică, de la psihologie şi sociologie, la fizică, istorie sau filosofie. Având în vedere aceste coordonate, workshopul este de aşteptat să contribuie semnificativ la emergenţa de colaborări interdisciplinare între participanţi.

Comitetul ştiinţific al workshopului este compus din Marian-Gabriel Hâncean (GraphNets, Universitatea din Bucureşti), Dana Jalobeanu (ICUB, Universitatea din Bucureşti), Laurenţiu Leuştean (ICUB, Universitatea din Bucureşti) şi Matteo Valleriani (MPIWG). Comitetul de organizare este format din Bianca Mihăilă (GraphNets, ICUB, Universitatea din Bucureşti), Iulian Oană (GraphNets, Universitatea din Bucureşti) şi Oana Peiu (ICUB, Universitatea din Bucureşti).

Persoanele care doresc să participe la acest eveniment sunt rugate să se înregistreze în prealabil. Înregistrarea este posibilă exclusiv prin trimiterea unei notificări pe email către Oana Peiu (oana.peiu@icub.unibuc.ro), până cel târziu pe 6 octombrie 2017. Programul workshopului poate fi consultat aici.

Workshopul internațional Grafuri, Reţele Sociale şi Digital Humanities este organizat de Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti (ICUB), Institutul Max Planck pentru Istoria Ştiinţei (MPIWG) şi Grupul pentru Cercetarea Grafurilor şi Reţelelor Sociale (GraphNets).

 

Pin It on Pinterest

Share This