Universitatea din București, prin Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a profesoarei Aurica Brașoveanu, lector universitar doctor, care și-a consacrat întreaga viață activității didactice, fiind un dascăl dedicat, iubit de zeci de generații de studenți filologi ai secției de limbă și literatură rusă.

Lect. univ. dr. Aurica Brașoveanu s-a născut la data de 14 iulie 1930, la Constanța. A urmat din 1949 cursurile Institutului de Limba și Literatura Rusă din București, desăvârșindu-și studiile la Moscova. Absolvind în 1954 specializarea limba și literatura rusă cu diplomă de merit, aceasta este încadrată în învățământul superior la Institutul de Limba și Literatura Rusă și, ulterior, la Catedra de Limbă și Literatură Rusă din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București unde a lucrat până la pensionare în 1987. Și-a susținut teza de doctorat în anul 1978 cu titlul „Conceptul de calitate în limba rusă” (cu privire asupra perioadei actuale), sub conducerea științifică a prof. univ. dr. Ecaterina Fodor, devenind doctor în filologie rusă.

Profesoara Aurica Brașoveanu a fost un dascăl dedicat și pasionat, predând cursuri și seminare la discipline de profil: Limba rusă contemporană, Gramatică contrastivă ruso-română, morfologie, stilistică, interpretare de texte literare etc. A condus numeroase lucrări de licență, i-a îndrumat pe viitori dascăli în formarea lor didactică, fiind un bun pedagog și un excelent cunoscător al limbii ruse. A fost preocupată de perfecționarea metodelor de predare a limbilor străine în general și a limbii ruse în special, rezultatele acestora fiind valorificate în comunicări susținute la diverse conferințe și simpozioane științifice.

Domeniile predilecte în care a excelat profesoara Aurica Brașoveanu au fost: gramatica limbii ruse, lexicologia (dificultățile de însușire a lexicului rus), stilistica limbii ruse, valorificarea lingvistică a textului literar și metodica predării limbii ruse (traducerea didactică, metodica predării textului literar, interferențele lingvistice și didactice, folosirea laboratorului de limbă, perfecționarea metodelor de predare cu folosirea tehnicii audio-vizuale).

A predat cursuri practice de limba rusă și la alte facultăți din cadrul Universității din București, precum Facultatea de Litere, Facultatea de Geografie și Facultatea de Drept. De asemenea, a participat la organizarea cursurilor postuniversitare de limba rusă, menținând ani de-a rândul interesul studenților nefilologi pentru limba și cultura rusă.

În perioada activității sale de universitar, profesoara Aurica Brașoveanu a publicat, alături de alți colegi, manuale de învățare a limbii ruse, gramatici aplicative, ghiduri de conversație, instrumente didactice folosite de zeci de generații de studenți.

Lect. univ. dr. Aurica Brașoveanu a rămas, chiar și după pensionare, un membru activ al catedrei, participând cu devotament la viața didactică și științifică a instituției din care făcea parte.

Activitatea științifică a domniei sale s-a oglindit însă cu precădere în participarea la numeroase manifestări științifice naționale și internaționale cu articole și studii interesante, publicate în reviste de specialitate, precum „Romanoslavica”, „Probleme de filologie rusă” etc.

Profesoara Aurica Brașoveanu a lăsat tuturor celor care au cunoscut-o imaginea unui dascăl de vocație, corect, harnic, modest, bun specialist, un om bun și de asemenea, o bună colegă.

Comunitatea academică a Universității din București, alături de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi Departamentul de Filologie Rusă și Slavă deplâng trecerea sa în neființă și sunt alături de familia îndoliată.

Dumnezeu s-o odihnească!

 

Pin It on Pinterest

Share This