Marți, 10 octombrie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București reîncepe seminarul Conștiență și cunoaștere–o abordare interdisciplinară cu prelegerea intitulată ,,Imersiunea în jocurile video”. Seminarul este susținut de conf. univ. dr. Emanuel Socaciu, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București, și va avea loc la sediul facultății, în sala de consiliu (Splaiul Independenței, nr. 204), începând cu ora 17:00.

Imersiunea în jocurile video ridică probleme interesante atât pentru științele sociale, cât și pentru filosofi. În timp ce comunitatea celor implicați în aceste jocuri (industrie, revieweri și bloggeri) tinde să aprecieze potențialul imersiv ca una din principalele calități ale unui joc de succes și să critice orice element care întrerupe imersiunea, literatura științifică scoate în evidență adeseori latura întunecată a respectivelor jocuri. De exemplu, imersiunea a fost legată de dependență și fuga de realitate. Pentru filosofia morală, principala problemă este aceea a elementelor constitutive ale unei plăceri autentice și de valoare. Ea se referă aici în special la probleme legate de hedonismul moral. Această prezentare discută problemele deja enunțate și susține că unele pot fi într-adevăr bine fundamentate, dar jocurile nu trebuie totuși considerate principalul vinovat în această situație.

Emanuel Socaciu este co-fondator și director actual al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (http://www.ccea.ro) din cadrul facultății. Cercetarea și cursurile sale sunt în general legate de probleme de filosofie morală, etica aplicată și filosofia științelor sociale.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This