Joi, 26 octombrie 2017, Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere organizează cea de-a treia prelegere din seria „Conferințele Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată”, din acest an academic. Evenimentul se va desfășura la Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, etajul 1, aripa stângă), începând cu ora 18:00.

Tema conferinței este „Școala Ardeleană și regionalismul” și va fi susținută de Gheorghe Chivu, profesor emerit al Facultății de Litere din cadrul Universității din București.  Profesorul Chivu este lingvist, specialist în istoria limbii române (literare) și editor de texte vechi și moderne. Este membru corespondent al Academiei Române (secția de Filologie și Literatură) și a fost cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” și la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”.

Conferința susținută de Gheorghe Chivu va analiza modul în care regionalismul se dovedeşte a fi un fapt de limbă a cărui studiere permite atât mai buna înţelegere a concepţiei cărturarilor ardeleni asupra formei românei literare moderne, cât şi transcrierea adecvată a textelor reprezentative pentru cunoscuta mişcare cultural-ştiinţifică. Parcurgerea textelor ilustrative pentru mişcarea iluministă numită curent Şcoala Ardeleană, texte aparţinând unor autori, respectiv unor variante funcţionale diferite, arată că numărul elementelor lexicale cu circulaţie regională este, în ansamblu, foarte mare.

Regionalismul este utilizat din motive şi cu scopuri diverse – ca necesitate lingvistică firească, în condiţiile în care româna nu dispunea de mijloace de exprimare suficient de rafinate sau de adecvate pentru noile idei şi conţinuturi, dar și ca modalitate de apropiere de cititor, mai ales în cărţile de popularizare a ştiinţei. De asemenea, regionalismul este utilizat ca mijloc de „românizare” a neologismului, prin echivalare explicativă sau prin calc, în cărţile de ştiinţă propriu-zisă, sau ca procedeu stilistic, util pentru caracterizare culturală, în scrierile beletristice.

Prelegerea „Școala Ardeleană și regionalismul” va fi urmată de o dezbatere.

 

Pin It on Pinterest

Share This