La fiecare început de an universitar, Bucharest Student Chapter (BSC) şi Asociația Studenților Geologi și Geofizicieni (ASGG), cele două asociații studențești care îşi desfășoară activitatea în cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București (FGG), organizează aplicații de teren care să vină în sprijinul studenților din anul I de la toate specializările.

Formarea în domeniul științelor pământului este fundamental legată de observaţii pe teren, de dezvoltarea unor abilități de culegere și interpretare a datelor, de deprindere a unor metode de lucru specifice. Trecerea de la viața de liceu la cea de student este astfel o adevărată provocare, atât din punct de vedere profesional, cât şi personal.

Prin participarea la aceste aplicații practice, bobocii au reușit să descopere care sunt diferențele dintre tipurile de roci ce formează crusta terestră, care sunt relaţiile spaţiale dintre corpurile de roci şi cum sunt reprezentate acestea pe hărţile geologice. Aceștia au aflat, pentru prima dată, dintr-o perspectivă științifică, importanţa studiilor de geologie, inginerie geologică şi geofizică în realizarea barajelor, a lucrărilor de stabilizare a versanţilor și a construcțiilor.

Aplicația practică de teren a fost o foarte bună ocazie de socializare și de cunoaștere reciprocă, într-o atmosferă relaxată, în locuri cu privelişti minunate şi deosebit de atractive din punct de vedere geologic, precum Cetăţeni, Suslăneşti, Rucăr, Podu Dâmboviţei sau Dâmbovicioara. Discuțiile informale, fascinația descoperii unor poveşti geologice de sute de milioane de ani, farmecul cabanei lui Nea Mitiriță, prietenul facultății de mai bine de 20 de ani, sunt parte dintr-un ritual de inițiere într-o profesie cu un farmec aparte.

Reacțiile pozitive și impactul asupra tinerilor studenți, de-a lungul ultimilor ani, au demonstrat că acest proiect inițiat de asociațiile studenţeşti ale FGG, în colaborare cu Departamentul de Geologie, este binevenit şi benefic pentru studenţii din anul I. Astfel, această practică de inițiere s-a transformat într-o tradiţie.

În acest an, aplicația de toamnă a bobocilor a fost organizată în zilele de 21 şi 22 octombrie 2017, de asociația profesională a studenților (Bucharest Student Chapter of AAPG), în colaborare cu cadre didactice ale Departamentului de Geologie (Alexandru Andrășanu, Ştefan Vasile, Dragoș Panaitescu, Iuliana Lazăr) şi ale Departamentului de Inginerie geologică (Marius Mocuța).

Pin It on Pinterest

Share This