Miercuri, 25 noiembrie 2017, Sorin Alexandrescu, directorul fondator al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității din București și profesor emerit al Universității din Amsterdam, a fost decorat cu Ordinul „Coroana României” în grad de Cavaler de către Alteța Sa Regală, Principesa Margareta.

Decorația a fost conferită cu ocazia celei de a 96-a aniversări a Regelui Mihai I al României,  la Palatul Regal din București, în Sala Tronului.

Ordinul „Coroana României” a fost instituit de către Casa Regală a României pentru a recompensa meritele cetățenilor români și străini care au contribuit în mod substanțial la dezvoltarea și la consolidarea României, prin acțiuni publice sau prin excelență în profesie.

Profesorului Sorin Alexandrescu i-a fost decernată medalia „la împlinirea a opt decenii de viață, pentru întreaga sa operă publicistică, ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea semioticii și a istoriei ideilor, dar și pentru  activitatea editorială importantă pe care a avut-o la conducerea International Journal of Romanian Studies, jurnal științific prin care a diseminat valorile României din exil către întreaga lume.” În plus, acordarea medaliei lui Sorin Alexandrescu a fost motivată și de ,,activitatea sa universitară reluată după 1989 în România și pentru contribuția la restaurarea și redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare, focar al științei universitare bucureștene.”

Sorin Alexandrescu este unul dintre cei mai importanți profesori universitari din diaspora românească, dar și unul dintre cei mai activi în plan politic. Începând cu 1987, a organizat la Haga numeroase manifestații împotriva regimului ceaușist, în fața Ambasadei României și a Curții Internaționale de Justiție. A revenit în România de îndată ce a fost posibil, chiar în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Profesorul Sorin Alexandrescu are meritul de se fi implicat imediat apoi, chiar din 1990, atât în refacerea Bibliotecii Centrale Universitare, prin mobilizarea intelectualității, a presei și a unor instituții olandeze, cât și în fondarea unor structuri departamentale de cercetare avansată și a unor domenii de studiu (inclusiv masterate și doctorate în studii culturale și studii vizuale) la Universitatea din București, unde este profesor asociat.

În 2001, a pus bazele Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (acreditat de Ministerul Educației), pe care îl conduce și în prezent, iar în 2005 a inițiat Școala Doctorală „Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu”, pe care a coordonat-o timp de 10 ani și căreia îi urmărește activitatea în continuare în calitatea onorifică de director științific.

De-a lungul carierei sale, profesorul Alexandrescu a primit mai multe premii şi medalii, printre care premiul Uniunii Scriitorilor pentru cartea William Faulkner (1969), premiul Asociaţiei ASPRO şi premiul Uniunii Scriitorilor pentru cartea Paradoxul român (1998), Medalia de Onoare a Universităţii din Amsterdam (1995), Ordinul de Merit cu grad de Mare Comandor, oferit de preşedintele Emil Constantinescu (1999) şi, în 2002, Ordinul de Oranje-Nassau, în grad de Ofiţer, acordat de regina Olandei, Excelența Sa, Beatrix Wilhelmina Armgard de Orania-Nassau.

Mai multe detalii despre activitatea științifică și universitară a profesorului Sorin Alexandrescu pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This