În perioada 12 octombrie – 2 noiembrie, Stefano Gulizia, profesor invitat al Secțiunii de Științe Umaniste din cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București, va preda cursul despre Reading Nature with Aristotle. Întâlnirile se vor desfășura în sala de conferințe a Facultății de Filosofie (Splaiul Independenței, nr. 204).

Reading Nature with Aristotle este un curs opțional care se adresează în primul rând masteranzilor interesați de istoria și filosofia științei, dar și doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorali. Tema centrală a cursului este știința aristoteliană a problemelor naturale – un domeniu mai puțin discutat al gândirii peripatrice, dar care constituie fundamentul celor mai influente dezbateri preiluministe. Cursul ridică întrebări cu privire la ce înseamnă să faci filosofie în limitele acestui cadru epistemologic.

Reading Nature with Aristotle reprezintă o oportunitate pentru o primă întâlnire cu filosofia lui Aristotel. Cursul este structurat în 6 întâlniri de 4 ore, în care se vor dezbate teme legate de corpul doctrinal al lui Aristotel, relația dintre text și comentariu și istoria natuală din Antichitate în secolul al XVII-lea.

Stefano Gulizia este filolog clasicist și istoric interesat în mod particular de știința modernă timpurie. Ultimele sale proiecte se axează pe retorică și cultura tipăririi textelor, natura și istoria cunoașterii, precum și știința Venețiană. În prezent lucrează la un studiu cu tema Peripatetic Houses: Domesticating Aristotelian Learning in Seventeenth-Century Padua. Între proiectele sale viitoare se numără The Ethics of Natural Knowledge: The European Reception of Aristotelian Meteorology, 1450-1650 (2017 in Wolfenbüttel) și un studiu despre diaspora grecească în Mediterană și reforma Germană (2018, Universitatea din California). Stefano Gulizia a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea din Indiana și este absolvent al Universității din Milano.

Mai multe detalii despre acest curs pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This