Miercuri, 4 octombrie 2017, Universitatea din București l-a primit în comunitatea sa academică pe Radivoje Konstantinović, profesor la Universitatea din Belgrad, prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia de acordare a distincției onorifice a fost marcată de prezența academicianului Eugen Simion, a rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, a Președintelui Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, a decanului Facultății de Litere, prof. univ. dr. Emil Ionescu, precum și a studenților Facultății de Litere.

Academicianul Eugen Simion a citit laudatio pentru Radivoje Konstantinović, pe care îl consideră ,,prieten al românilor și al culturii române”, profesorul sprijinind limba și cultura română în Serbia prin înființarea și conducerea catedrei de romanistică din cadrul Universității din Belgrad.

Despre activitatea lui Konstantinović ca romanist, academicianul Eugen Simion mărturisește: ,,Graţie profesorului Radivoje Konstantinović, catedra de limba română a ajuns să fie un punct de atracţie şi să aibă în jur de 40 de studenţi cu limbă maternă sârbă, ceea ce reprezintă un număr record. A învăţat el însuşi, ca romanist, limba română, a vizitat anual România şi, de multe decenii, participă la seminariile organizate de Academia Română. Este un om de cultură autentic, cu vederi europene, prezent – de altfel – la multe reuniuni universitare din ţările romanice (…) Cunoaşte bine literatura română şi o sprijină constant (…)”

În continuarea ceremoniei, Președintele Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa profesorului Radivoje Konstantinović, în semn de apreciere pentru întreaga sa activitate didactică și pentru susținerea și promovarea limbii române în Serbia.

Profesorul Konstantinović s-a adresat audienței în limba română la începutul discursului său, mulțumind Universității din București pentru onoarea de a fi Doctor Honoris Causa al ,,uneia dintre cele mai prestigioase universități din Europa”. În aceeași măsură în care francofilii au două țări, cea proprie și Franța, Konstantinović consideră România patria sa, alături de Serbia și Franța: ,,Am desoperit România, cultura sa, limba sa, oamenii săi și căldura umană incomparabilă, la vârsta matură la care știm să apreciem adevăratele valori, grație întâlnirii cu marele profesor și critic Eugen Simion cu aproape 30 de ani în urmă.”

Admirator al lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Cioran, Eliade şi Eugen Ionescu, romanistul Konstantinović mărturisește admirația pe care o are pentru această țară: ,,Entuziasmul meu pentru România a început prin învățarea limbii. Dacă limba italiană are sonoritatea unei viori, limba română are o sonoritate mai accentuată și mai nostalgică. Cunoașterea limitată a limbii voastre mi-a permis totuși să admir originalitatea și frumusețea poeziei voastre. ”

În finalul ceremoniei, Marian Preda, Președintele Senatului Universității din București, l-a felicitat pe profesorul Radivoje Konstantinović pentru distincție, felicitând pe această cale și Facultatea de Litere pentru propunerea acestei asocieri prestigioase, menite să întărească relațiile Universității din București cu Universitatea din Belgrad, dar și legăturile dintre cultura română și cultura sârbă.

Pin It on Pinterest

Share This