Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (SSU-ICUB) organizează un seminar cu tema The Birth and Development of Theodicity: Plato and His Successors, coordonat de Viktor Ilievski, bursier SSU-ICUB.

Obiectivul acestui seminar este acela de a discuta un domeniu subreprezentat al studiilor platoniciene, și anume contribuția lui Platon la dezvoltarea strategiilor teodicee. Teodiceea a avut un rol proeminent nu numai în scrierile gânditorilor creștini, dar și în sistemele școlilor elenistice și ale Antichității târzii. Ipoteza de lucru a seminarului este că teodiceea reprezintă un subiect de sine stătător în lucrările lui Platon. Mai mult, el a introdus unele dintre cele mai cunoscute căi de justificare a bunătății lui Dumnezeu în fața existenței răului omniprezent, dar pe care astăzi le cunoaștem ca fiind contribuțiile altor gânditori, precum Plotinus sau Sf. Augustin. Printre acestea se numără principiul plenitudinii, argumentul lui Platon pentru existența liberului arbitru, tema esteticului și a substanțelor potrivnice. Așadar, adevărata problemă a teodiceei platoniciene nu este lipsa ei sau tratarea superficială a acestei teme, ci expunerea nesistematică și fragmentarea ideilor în dialoguri.

Victor Ilievski a obținut titlul de doctor în filosofie în 2015, la Central European University, (Budapesta). Ca istoric al filosofiei este în primul rând interesat de filosofia antică greacă, însă consultă ocazional și texte fundamentale ale filosofiei hinduse (Bhāgavad-gītā și Vedānta-sūtra). Proiectele sale de cercetare se concentrează asupra lucrărilor lui Platon și a platonismului; a studiat inițial relația dintre limbaj și cunoaștere în textele lui Platon, iar în prezent este interesat de teodiceea lui Platon și de teoriile platoniciene ale originii răului.

Seminarul se va desfășura în regim de reading group, la fiecare două săptămâni, începând cu ora 18:00, la sediul SSU-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1).

Programul întâlnirilor din cadrul acestui seminar este următorul:

  • 23 octombrie 2017: Peter van Inwagen, The Problem of Evil, ch. I;
  • 6 noiembrie 2017: Platon, Republic (377b-380c);
  • 20 noiembrie 2017: Platon, Republic (614b-621d);
  • 4 decembrie 2017: Platon, Timaeus (27c-30d; 39e-40a; 41a-44c; 47e-53c);
  • 18 decembrie 2017: Platon, Laws (901c-905d);
  • 15 ianuarie 2018: “Stoic Influences on Plotinus’ Theodicy?”;
  • 29 ianuarie 2018: John Hick, Evil and the God of Love, chs. III, IV (opțional).

Persoanele interesate să participe la prelegerile din cadrul acestui seminar trebuie să-i trimită un mesaj coordonatorului seminarului, Viktor Ilievski, la adresa filotey(at)gmail.com, pentru a se înscrie și pentru a primi textele care urmează să fie discutate.

Mai multe detalii despre seminarul cu tema ”The Birth and Development of Theodicy: Plato and His Successors” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This