Seminarul ”Medieval Europe and Beyond: Understanding Medieval Violence”, organizat de Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (SSU-ICUB), reîncepe joi, 26 octombrie, cu o masă rotundă pe tema Medieval violence: a socio-historical approach. Evenimentul va avea loc la sediul SSU-ICUB (strada Dimitrie Brândză, nr. 1), începând cu ora 18:15.

I am gonna get medieval on you! Aceste cuvinte, rostite de unul dintre personajele lui Quentin Tarantino în Pulp fiction, ilustrează concepția larg răspândită că violența a fost în mod profund prezentă în societățile medievale. Ficțiunile istorice și, mai recent, cele fantasy, au făcut ca violența sângeroasă să devină o marcă a Evului Mediu și, implicit, un semn neîndoielnic al înapoierii culturale a vremii. Însă, pe măsură ce interpretarea dată de cultura pop violenței medievale a devenit mai simplistă, cercetările istorice au condus la o înțelegere mult mai nuanțată a acestui fenomen. Violența este interpretată din punct de vedere instrumental, simbolic, practic, emoțional, strategic, discursiv, perfomativ, ca un construct social și așa mai departe. O diversitate de discipline sociale și umaniste au încercat să analizeze practicile violenței. Prin abordarea temei Understanding Medieval Violence, seminarul urmărește să exploreze modul în care victimele, agresorii și spectatorii deopotrivă au înțeles și au conceptualizat violența în Evul Mediu.

Prelegerile din cadrul seminarului Medieval Europe and Beyond sunt coordonate de Marian Coman și Ionuț Epurescu-Pascovici și se adresează istoricilor, cercetătorilor din domeniul științelor sociale și filosofilor interesați de dezvoltările recente ale studiului Europei medievale. Sunt încurajate comparațiile între Europa latină, Bizanț și Islam, precum și între Antichitatea târzie, Evul Mediu și perioada Modernă timpurie. În fiecare an academic, seminarul este dedicat unei anumite tematici generale. Tematica anului academic 2017-2018 este Understanding Medieval Violence.

Mai multe detalii despre acest eveniment pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This