Vineri și sâmbătă, 10 și 11 noiembrie 2017, a avut loc conferința națională ,,Icoană, imagine și cuvânt”, găzduită de Facultatea de Filosofie a Universității din București. Evenimentul a avut loc la sediul facultății (Splaiul Independenţei, nr. 204).

Conferința s-a desfășurat în trei sesiuni tematice paralele cu caracter interdisciplinar, în domeniile estetică (organizat de prof. univ. dr. Mihaela Pop), teologie (organizat de pr. lect. univ. dr. Nicușor Beldiman) și metafizică (organizat de prof. univ. dr. Savu Totu).

În deschiderea panelului dedicat teologiei, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, a susținut un discurs despre reprezentarea simbolică și despre considerațiile asupra naturii reprezentării.

Rolul icoanei în aprofundarea vieții duhovnicești, așa cum apare în tradiția creștină și arta iconografică bisericească, poate fi în bună măsură înțeles prin deschiderile pe care teologia icoanei le dezvăluie ca obiect de cult, dar și ca operă de artă, în evoluția reprezentărilor sale. Icoana revendică, în mărturisirea dreptei credințe, un scop haric, cultic și catehetic revelat în mod diferit în canoanele orientale și cele occidentale de reprezentare; predominanța picturii în ulei sau a gravurii în redarea reprezentărilor iconografice exprimă nu doar o practică artistică și estetică tributară unei anumite tradiții metafizice, ci și un acord al acesteia cu un conținut dogmatic, din care transpar prevederile canonice, juridice și hermeneutice privitoare la icoane și pictura bisericească.

Realitatea iconică, bucurându-se de o arhitectonică semantică inedită, pe care se constituie antropologia creștină, dogma hristologică și umanismul patristic, reflectă granițele dintre vizibil și invizibil. Însă toate aceste elemente care au determinat în mod destinal figura omului în dialogul său cu Dumnezeu au suportat, sub influența secularizării, multiple resemnificări prin care icoana a dobândit noi valori în arta liturgică.

Conferința a fost prilejuită de celebrarea anului 2017 ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești, potrivit deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Conferința națională ,,Icoană, imagine și cuvânt” este organizată de Facultatea de Filosofie a Universității din București (Departamentul de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei), în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră).

Mai multe informații despre vorbitori și despre lucrările abordate de aceștia în cele 3 sesiuni tematice pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This