Marți, 5 decembrie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar „Conștiență și cunoastere–o abordare interdisciplinară”.

În cadrul seminarului, dr. Diana Stanciu, membru IRH-ICUB, va susține prelegerea „Cogniție extinsă și conștiență.” Dezvoltată mai ales ca parte a cercetării inteligenței artificiale, paradigma cogniției extinse susține rolul cauzal sau fizic constitutiv al diferitelor aspecte legate de corpul individului și de mediul natural, social și cultural în care el evoluează în prelucrarea informației la nivel cognitiv. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. D. Brâdză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.

Prezentarea susținută de dr. Diana Stanciu va evidenția impactul important pe care îl are cogniția extinsă asupra studiului conștienței și modul în care aceasta a determinat schimbări considerabile în metodologia filozofică folosită pentru studiul minții. The Extended Mind („Mintea extinsă”), lucrarea scrisă de Andy Clark și David Chalmers în 1998, este considerată în general punctul de plecare în studiul cogniției extinse. Ea rezumă cercetarea lor cu privire la „externalismul active”, teorie în care separarea minții de trup și mediu este considerată o distincție care nu are principii clare la bază.

Dr. Diana Stanciu este specializată în filosofie/ teologie (pre)modernă și este, de asemenea, interesată de receptarea filosofiei antice și medievale în perioada (pre)modernă și ulterior. Temele sale de cercetare sunt: conștiență/ conștiință, liberul arbitru, decizia morală, religia rațională și toleranță (religioasă și politică). În ultimii doi ani, dr. Diana Stanciu s-a concentrat mai mult pe relația dintre neuroștiințe/ științe cognitive, pe de o parte, și filosofie/ teologie, pe de altă parte. Tema cogniției extinse și a conștienței a devenit centrală în acest context.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This