Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI), în colaborare cu Departamentul de Hidrolologie-Meteorologie și Departamentul de Geografie Regională și Mediu din cadrul Facultății de Geografie, a organizat vineri, 10 noiembrie 2017, o întâlnire  de comemorare a profesorului Valer Trufaș (1931-1997), cercetător și mentor remarcabil în domeniul hidrologiei, hidrochimiei și al cercetării mediului.

La evenimentul dedicat profesorului Trufaș au participat reprezentanți de seamă din domeniul geografiei precum prof. univ. dr. doc. Petre Gâștescu, prof. univ. dr. emerit Maria Pătroescu, prof. univ. dr. Constanța Trufaș, CS I dr. Mircea Muscanu, CS I dr. Vasile Ștef, conf. univ. dr. Gheorghe Vișan, conf. univ. dr. Adrian Amadeus Tișcovschi (director al Departamentului Meteorologie și Hidrologie). La eveniment au participat și conf. univ. dr. Mihai Răzvan Niță, lect. univ.dr. Gabriel Vânău, lect. univ. dr. Petre Brețcan, lect. univ. dr. Iulian Niculae, lect. univ .dr. Daniela Constantin, dr. Ioana Grigorovici, profesor grad 1 Viorica Sglimbea, și organizatorii, prof. univ. dr. Cristian Iojă și conf. univ. dr. Daniel Constantin Diaconu.

Profesorul Valer Miron Trufaș a instruit multe generații de specialiști în hidrologia românească, dezvoltând un mediu prielnic pentru formarea tinerelor generații de geografi, analiști și evaluatori de mediu. Valer Miron Trufaș s-a născut în data de 10 noiembrie 1931 în localitatea Băița, județul Hunedoara, România. A absolvit Facultatea de Geologie-Geografie din cadrul Universității din București (1950-1954), obținând în anul 1971 titlul științific de doctor. Profesorul Trufaș a parcurs toate etapele universitare, devenind conducător de doctorat începând cu anul 1990.

După 1990 a creat mai multe structuri în cadrul Universității din București, care aveau să stea la baza adaptării ofertei educaționale și de cercetare a Facultății de Geografie la noua evoluție a societății românești. Vizionar, a înțeles că activitatea de cercetare științifică nu se poate realiza individual, ci în grupuri de lucru, care le oferă tinerilor posibilitatea de a-și manifesta creativitatea.

Astfel, în anul 1993, împreună cu profesorul Maria Pătroescu, a înființat Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact – CCMESI, una dintre primele structuri de acest gen din mediul universitar românesc, care este și în prezent un etalon de excelență a cercetării din domeniul geografiei și științei mediului. Prin această structură, a creat un spațiu de manifestare pentru studenții nou înființatei specializări Cercetarea mediului (transformată ulterior în Știința mediului) și a programului de studii aprofundate Gospodarirea durabilă a resurselor de apă, ambele dezvoltate la inițiativa profesorului Valer Trufaș. Înțelegând că în instituțiile publice și private este nevoie de tehnicieni cu pregătire avansată în domeniul meteorologiei, hidrologiei și calității mediului, a inițiat programul de instruire vocațională universitară Colegiul de hidrologie, meteorologie și supravegherea calității mediului.

Tot în această perioadă de tranziție a fost demarată organizarea Simpozionului Național al Studenților Geografi, ca manifestare a studenților implicați în proiectele de cercetare ale facultăților de geografie din România, eveniment care va ajunge în anul 2018 la cea de-a XXV-a ediție. Mai multe detalii despre activitatea de cercetare a profesorului Valer Trufaș pot fi consultate aici.

La împlinirea a 20 de ani de la trecerea în eternitate a profesorului Valer Trufaș, cercetările și spiritul inovator sunt la fel de prezente și actuale în cadrul cercetărilor efectuate de către hidrologi, geografi și specialiști în științele mediului.

Pin It on Pinterest

Share This