Universitatea din București a acordat miercuri, 8 noiembrie 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Dahlgren, personalitate remarcantă în domeniul științelor comunicării.

Începutul ceremoniei onorifice a fost marcat prin ascultarea clasicului cântec academic Gaudeamus Igitur, în prezența profesorului Peter Dahlgren, a Președintelui Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, a Vicepreședintelui Senatului UB, prof. univ. dr. Dan Oancea, a prorectorului UB, prof. univ. dr. Romiță Iucu, și nu în ultimul rând a decanului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, prof. univ. dr. Mihai Coman.

Prof. univ. dr. Mihai Coman a citit Laudatio pentru Peter Dahlgren, arătându-se încântat de contribuția profesorului suedez în dezvoltarea cercetării în științele comunicării din cadrul FJSC, prin participarea la colocviile științifice internaționale organizate și prin consilierea și dialogul cu tinerii doctoranzi ai facultății.

În laudatio, domnul profesor Coman a evidențiat contribuția științifică a profesorului Dahlgren, care s-a distins prin abordarea inovativă a unor aspecte fundamentale ale relației dintre media, noile tehnologii și democrație.

În continuarea ceremoniei, președintele Senatului, profesorul Marian Preda, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa profesorului Dahlgren în semn de recunoaștere pentru întreaga activitate științifică, precum și pentru dezvoltarea învățământului universitar de profil.

Onorat de prestigioasa distincție primită, Peter Dahlgren a mulțumit Universității din București pentru titlul onorific, exprimându-și gratitudinea pentru includerea sa în comunitatea academică bucureșteană.

În discursul său, profesorul a mărturisit că se consideră norocos că lucrează în domeniul științelor comunicării, un domeniu dinamic care permite și încurajează utilizarea unor teorii care provin din alte sfere de cunoaștere, cum ar fi sociologia, psihologia, filosofia, politica etc.

Profesorul Dahlgren a insistat în discursul său asupra faptului că media nu poate fi redusă doar la dimensiunea de furnizor de informații și spațiu al dezbaterii argumentative. Politicul și problemele de interes civic în general pot să fie comunicate și în formele specifice ”popular culture”, iar dezbaterile pot lua forme variate – mai ales în spațiul deschis tuturor oferit de internet. Noile tehnologii și, datorită lor, noile media, corelate cu transformările socio-politice ale post-modernității conduc la modificări esențiale ale sferei publice contemporane.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, Universitatea din Bucureşti celebrează unul dintre cei mai importanți experți în relația dintre media, noile tehnologii și democrație, Peter Dahlgren.

Broșura ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa profesorului Peter Dahlgren poate fi consultată aici.

Pin It on Pinterest

Share This