Facultatea de Litere organizează marți, 21 noiembrie 2017, o sesiune omagială dedicată prof. univ. dr. Alexandru Niculescu, profesor emerit al Universității din București și al Universității din Udine. Evenimentul are loc în contextul lansării volumului Creștinismul ortodox. Studii istorico-filologice, semnat de profesorul Niculescu. Întâlnirea se va desfășura la sala de lectură a Bibliotecii Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7), începând cu ora 11:00.

Sesiunea omagială dedicată profesorului universitar Niculescu se va bucura de prezența academicianului Răzvan Theodorescu, a profesorului universitar emerit Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române, a profesorului universitar emerit Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, a profesorului universitar emerit Liliana Ionescu Ruxăndoiu, a profesorului universitar doctor Smaranda Vultur, a profesorului universitar doctor Rodica Zafiu, a profesorului universitar emerit Coman Lupu și a profesorului universitar doctor Ioan Mitrofan. Moderatorul sesiunii omagiale este prof. univ. dr. Emil Ionescu, decanul Facultății de Litere a Universității din București.

Profesorul Alexandru Niculescu a fost elev al profesorului Al. Rosetti și al profesorului Iorgu Iordan. A predat lingvistică romanică și lingvistică românească începând din anul 1950 până în anul 1985, când a fost obligat să ceară azil politic în Franța. Alexandru Niculescu a fost profesor invitat la Universitatea din Viena, în perioada 1963-1965, la invitația profesorului C. Th. Gossen, și a continuat să predea limba și cultura românească la Universitatea din Padova, solicitat de profesorii Carlo Tagliavini, G. Folena și Lorenzo Renzi. După o perioadă petrecută în țară, între anii 1970 și 1980, a fost invitat ca profesor asociat la Universitatea Paris IV – Sorbona în 1980. În anul 1986 a ocupat prin concurs prima catedră de limba română a Universității din Udine, la care a rămas până în 2003. Ministerul Universităților din Franța i-a acordat titlul de Ofițer al Palmelor Academice.

Sesiunea omagială dedicată profesorului universitar doctor Alexandru Niculescu este organizată de Facultatea de Litere a UB, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară ,,Carol I” și Editura Spandugino.

 

Pin It on Pinterest

Share This