Centrul de Studii Religioase al Universității Central Europene organizează cea de-a doua Conferință Doctorală în Studii Religioase, care se desfășoară în perioada 28-30 iunie 2018, la Budapesta.

De-a lungul istoriei omenirii, anumite conflicte de grup au fost înțelese din perspectivă religiosă  și explicate în termeni normativi, precum adevărul sau minciuna, tradiționalul sau revelația, ortodoxul sau heterodoxul, sacrul sau profanul ori profanatorul. Aceste categorii descriptive sunt problematice deoarece au reprezentat subiectul unor negocieri constante și ale unei activități  limitate, atât a celor implicați în conflict, cât și a celor din domeniul educației. Disputele pe subiectul convingerilor și al practicilor religioase concordă în mod complex cu alte domenii ale sferei umane (politica, cultura sau relații sociale).

Confruntările religioase motivate au continuat să modeleze viziunile ideologice și realitățile de zi cu zi ale oamenilor, cauzând, de multe ori, conflicte adânc înrădăcinate, violențe, lupte atroce, care pot persista timp de secole. Totuși, fondul bogat al diverselor principii religioase a încurajat societatea să admită pluralitatea și toleranța ca o necesitate sau chiar virtute.

Urmărirea implicațiilor istorice, sociale sau teoretice ale discordanțelor dintre credințe este, în prezent, o direcție esențială în cercetarea academică. Ce motivații justifică viziunea religioasă a individului sau grupului? Ce tip de responsabilități își asumă credincioșii în fața conflictelor iminente? Ce explicații oferă instituțiile religioase? Care este rolul diviziunilor ortodox – heterodox în disensiunile din interiorul și din afara confesiunii?

Persoanele interesate să participe la conferința ”The Sacred in Conflict Disagreements between and within Religions” pot trimite propuneri de prezentări din domenii precum antropologie, economie, istorie, drept, filologie, filozofie, științe politice, psihologie, sociologie sau lucrări care se concentrează pe toate aspectele interacțiunii dintre religii, state și societăți, în toate regiunile și perioadele istorice. Propunerile, de maximum 300 de cuvinte, pot fi trimise pe adresa: crs.conference2018@ceu.edu, până la data de 28 ianuarie 2018.

Mai multe informații despre conferința ”The Sacred in Conflict Disagreements between and within Religions” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This