Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universității din București, The British Council, Institutului Cultural Român și Uniunii Scriitorilor din România, anunță publicarea volumului Antologia poeziei contemporane poloneze, 1934, care face parte din Arhiva Margaretei Sterian. Lucrarea a fost tipărită prima oară de Editura Albatros în anul 1974.

Arhiva Margaretei Sterian este editată de Bianca Zbarcea și de Lidia Vianu și cuprinde tablouri, grafică, opera literară și de traducătoare, dar și jurnalele pictoriței, în șase volume. Toate au fost puse la dispoziția editurii de legatarul Margaretei Sterian, Mircea Barzuca.

„Am publicat în ultima vreme picturile, grafica și opera decorativă ale Margaretei Sterian. Ele au delicatețea, grația, discreția unei dantele-o dantelă care îmbracă mâna pictoriței. Acea mână, însă, are degete de oțel și putere de ghilotină.

Ființă încercată de viață la toate vârstele, o singură armă a avut Margareta Sterian: creația. A lucrat neostenit. Zi după zi. În zilele când gândurile nu se închegau, mai tânărul ei discipol se întreba de ce, iar răspunsul ei era mereu același: <<Nu întotdeauna îngerul este în spatele meu.>>

Readucem această carte la îndemâna acelora care vor să cerceteze istoria literară, precum și istoria adevărată din sufletul acestei traducătoare discrete, dar cu o personalitate care nu s-a dat bătută atâta vreme cât a putut crea. Margareta Sterian a trăit cu „îngerul” creației pe umărul drept. De-a stânga ei, a însoțit-o un discipol credincios.

Antologia poeziei contemporane poloneze, 1934 este o mână întinsă tuturor celor care vor să se alăture autoarei, pentru ca îngerul creației să meargă mai departe.” (Lidia Vianu, director al Contemporary Literature Press)

„Arhiva Margareta Sterian: Antologia poeziei contemporane poloneze, 1934” poate fi consultată aici.

Pin It on Pinterest

Share This