A apărut la Cambridge University Press volumul-monografie Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations, semnat de prof. univ. dr. Dragoș Iliescu, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București.

Volumul, de peste 700 de pagini, face parte din seria Cambridge Core – Applied Psychology și discută în mod riguros bazele științifice și capcanele practice ale complexului proces de adaptare a testelor psihologice și educaționale la un nou cadru lingvistic sau cultural, păstrând în același timp intactă valoarea lor psihometrică.

Lucrarea Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations explorează problematica dificilă a adaptării culturale a testelor, o activitate științifică și profesională care este relevantă pentru tot repertoriul științelor sociale și comportamentale. Adaptarea testelor în diverse contexte lingvistice și culturale este un proces critic în societatea globalizată de azi și necesită o combinație de cunoștințe și deprinderi profesionale inspirate de ramuri precum psihometria, psihologia interculturală și altele.

Acest volum oferă descrieri ale unor abordări pas cu pas pentru o adaptare interculturală eficientă a testelor, prezentată în mod emfatic ca fiind un melanj între știință și practică. Volumul este ghidat de experiența directă a autorului, profesorul Dragoș Iliescu, într-un număr mare de proiecte de adaptare realizate în diferite culturi și este susținută de un corp de cunoștințe științifice excelent, acumulat pe această temă de-a lungul ultimelor decenii. Cartea este prima de acest tip: un tratat detaliat și un ghid despre de ce și cum să adaptezi un test într-o nouă cultură în așa fel încât să prezervi calitățile sale și valoarea psihometrică.

Dragoș Iliescu este profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, unde conduce și școala doctorală. Pe lângă cariera sa academică a fost activ în consultanță de-a lungul ultimilor 20 de ani, fiind implicat sau conducând un număr de proiecte importante legate de testarea și evaluarea psihologică și educațională, în contexte comerciale sau guvernamentale, în Europa de Est, Asia, Africa și America de Sud. Interesele sale de cercetare se grupează în jurul a două mari domenii: psihologia aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman și testarea și evaluarea psihologică și educațională (cu o componentă interculturală puternică). Dragoș Iliescu a servit în diverse capacități oficiale pentru un număr de asociații profesionale naționale și internaționale; este actualul Președinte (2016-2018) al International Test Commission (ITC). Profesorul Iliescu este editor asociat al European Journal of Psychological Assessment și autor a peste 100 de articole științifice, capitole de carte și cărți, printre altele fiind coordonatorul, împreună cu alți prestigioși colegi, al volumului premiat internațional International Handbook of Testing and Assessment, publicat în 2016 la Oxford University Press.

Mai multe informații despre volumul ”Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This