Academicianul Marius Andruh, profesor la Facultatea de Chimie din cadrul Universității din București, a fost onorat cu distincția de Docteur Honoris Causa al Universității din Angers, Franța. Ceremonia a avut loc marți, 23 ianuarie 2018.

Distincția i-a fost conferită academicianului Marius Andruh pentru activitatea internațională remarcabilă în domeniul chimiei anorganice, al chimiei coordinative și al materialelor moleculare.

Marius Andruh este membru al Academiei Române din anul 2001 și președinte al Secției de Științe Chimice din 2009. Domeniile de interes științific și de cercetare ale profesorului Andruh sunt chimia combinațiilor complexe, chimia metalelor supramoleculare, inginerie cristalină și magnetismul molecular. Rezultatele cercetărilor sale sunt publicate în peste 259 articole științifice, însumând peste 6900 de citări la nivel mondial. Activitatea sa de cercetare a fost recompensată printr-un număr mare de premii sau distincții onorifice, printre care: Gauss Professorship de către Akademie der Wissenschaften zu Göttingen (2006), Conferința Nenitzescu-Criegee din partea Societății Germane de Chimie (2009), Medalia ,,G. Spacu” din partea Societății de Chimie din România, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara (2013) și al Universițătii ,,Babeș-Bolyai”din Cluj (2015).

Mai mult, academicianul Andruh are o colaborare îndelungată, de mai bine de 15 ani, cu Universitatea din Angers, timp în care a coordonat 17 publicații comune, a coordonat o teză în co-tutelă și a desfășurat mai multe stagii de cercetare.

,,Distincția recompensează un specialist în chimie moleculară, eurofil și francofil, de mare talent. Decorația contribuie la crearea condițiilor unei cooperări sporite între cercetătorii din București și cei din Angers și aduce mai aproape chimiști din Estul și Vestul Europei.”, se arată în laudatio pentru academicianul Marius Andruh, rostit în cadrul ceremoniei de ieri.

Prezent la ceremonia de la Universitatea din Angers, profesorul Mircea Dumitru, Rector al Universității din București, a vorbit despre acadmicianul Andruh ca fiind ”unul dintre cei mai importanți și creativi chimiști români din zilele noastre. (…) Talentul său de a face chimie este legat de o personalitate artistică autentică și profundă. Cei care ar putea gândi apriori că rigoarea științifică se asociază mai degrabă unei personalități non-imaginative și non-artistice primesc drept răspuns și dovadă contrară minunata combinație pe care Marius Andruh o arată prin bogăția științifică cu o înclinație profundă pentru arte, mai ales acelea care se asociază ideii de spațiu: arhitectură, actorie, dar și muzică.”

Nu în ultimul rând, rectorul Mircea Dumitru a amintit, în discursul său, despre determinarea academicianului Marius Andruh pentru apărarea integrității academice. „Dar cel mai important pentru comunitatea noastră științifică din România de astăzi, care suferă de tribulațiile unei perioade confuze și chiar supărătoare, este o trăsătură a personalității sale pe care o voi menționa în cele din urmă: integritatea și curajul profesorului Andruh în declarațiile publice și atitudinea în ceea ce privește lupta împotriva plagiatului și a corupției din mediul academic și din universități. Profesorul Andruh a vorbit în ultimii cinci ani în mod extrem de clar și pronunțat împotriva oricărei forme de fraudă și impostură intelectuală, care, după cum vă puteți imagina foarte ușor, nu i-a adus prea multă recunoștință publică sau simpatie. Dacă ar fi fost astăzi mai mulți profesori, cercetători, academicieni în România care ar îndrăzni să lupte deschis împotriva furtului academic și a imposturii, cu siguranță situația educației și a cercetării în învățământul superior ar fi semnificativ mai bună astăzi! Ca profesor care s-a ridicat și s-a opus acestui fenomen împreună cu profesorul Andruh, pot să mărturisesc că angajamentul său public și conștiința autentică au fost o sursă de inspirație pentru aceia dintre noi care acum înțeleg că, dacă nu ieșim din “zona de confort” nu putem avea un impact pozitiv asupra mediului nostru academic și științific”, a completat profesorul Mircea Dumitru.

Discursul rostit de profesorul Mircea Dumitru, Rector al Universității din București, la ceremonia de conferire a distincției de Doctor Honoris Causa academicianului Marius Andruh, poate fi accesat aici.

Pin It on Pinterest

Share This