Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universității din București, The British Council, Institutului Cultural Român și Uniunii Scriitorilor din România, anunță publicarea volumului „Culorile cântecului”, care face parte din Arhiva Margaretei Sterian.

Arhiva Margaretei Sterian este editată de Bianca Zbarcea și de Lidia Vianu și cuprinde tablouri, grafică, opera literară și de traducătoare, dar și jurnalele pictoriței, în șase volume. Toate au fost puse la dispoziția editurii de legatarul Margaretei Sterian, Mircea Barzuca.

„Pictura este pentru Margareta Sterian zidul lui Manole. Fiecare imagine are o poveste, pentru cine o poate desluși. Contemporary Literature Press publică astăzi o posibilă cheie, deschide ușa în spatele căreia se află viața interioară a pictoriței. Culorile cântecului este o selecție de poeme scrise în românește și traduse de însăși autoarea în limbile engleză și franceză. Ele dezvăluie întreaga artă a Margaretei Sterian—ca o împletire de cuvinte, linii și culoare.

Singurătatea este o constantă. Fie că este vorba de copilărie, părinți, iubire, pictură, ori literatură, tot ce este vremelnic o părăsește pe artistă. Acest volum de poeme scrise pe tot parcursul vieții ne dau măsura forței ei, care pornește din viață și se materializează în artă. Suferința duce la operă și nu sunt puține lucrurile care o rănesc profund. Sensibilitatea ei este ca spuma mării, din care se naște frumosul. Această sensibilitate à fleur de peau este revărsarea de lumină sub care clocotesc valurile, harul de a se traduce pe sine în ceea ce ajungem noi să vedem și să citim.

Un singur exemplu vom da, pentru a trezi interesul cititorului care încă nu știe că pictorița Margareta Sterian a fost și poetă:

Mi–a trimis Dumnezeu un om de lut

să nu fiu singură pe pământ.

Om de lut cu ochi de cobalt,

Om de lut cu gură de floare,

o vorbă e dulce și alta mă doare.

Deschideți cartea unei creatoare care s-a măsurat cu o istorie vitregă, cu propriul destin, cu singurătatea. O creatoare care a izbândit prin arta ei. În clipa aceasta, când îi priviți imaginile și îi citiți versurile, Margareta Sterian chiar se întâlnește cu veșnicia.” (Lidia Vianu, director al Contemporary Literature Press)

Volumul „Arhiva Margareta Sterian: Culorile cântecului” poate fi consultat și descărcat aici.

Pin It on Pinterest

Share This