Universitatea din București a încheiat un acord de parteneriat cu institutele de cercetare-dezvoltare pentru fizică de pe Platforma Măgurele, care constituie cel mai mare și modern centru științific din România în domeniul fizicii și în domenii conexe.

Miercuri, 17 ianuarie 2018, conducerile Universității din București, ale Facultății de Fizică și ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei”, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică au semnat un acord care face posibilă colaborarea inter-instituțională mult mai strânsă pentru cercetare în domeniul fizicii.

Astfel, profesorii și doctoranzii Școlii Doctorale de Fizică din cadrul Universității din București vor avea acces la infrastructura de cercetare de la Măgurele, creând astfel premizele unui ecosistem de cercetare performant.

Mai mult, reprezentanții institutelor de cercetare-dezvoltare vor putea participa la procesele decizionale din cadrul Școlii Doctorale de Fizică.

,,Este important din punct de vedere al deciziilor politice să afirmăm și să reafirmăm faptul că educația și cercetarea trebuie să fie convergente și, chiar dacă structurile guvernamentale și administrative sunt separate, cred că este foarte important să vedem că filozofia este una și aceeași. Nu poți să ai educație, cel puțin la nivel de masterat și de doctorat, dacă nu ai și programe de cercetare. Este un moment istoric atât pentru Universitatea din București, cât și pentru comunitatea fizicienilor pentru că prin această colaborare deschidem calea către știința de nivel superior”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.

Institutele naționale de cercetare-dezvoltare, partenere ale Universității din București, sunt specializate în fizică şi inginerie nucleară, fizica laserilor, plasmei și radiației, fizica materialelor, fizica pământului și optoelectronică, astfel încât formarea viitorilor fizicieni se realizează în mai multe direcții.

La rândul său, academicianul Nicolae Victor Zamfir, Directorul General al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei” a vorbit despre performanța în cercetare la Universitatea din București: ,,Trebuie să arătăm și sunt sigur că o să reușim să demonstrăm că Universitatea din București va avea una din cele mai puternice școli doctorale din spațiul românesc și din Uniunea Europeană și că poate rivaliza cu orice universitate din Statele Unite în privința laboratoarelor”.

Dezideratul comun al instituțiilor partenere este acela al creșterii competitivității învățământului superior și cercetării românești, atât pe plan național, cât și în spațiul global al științei.

Pin It on Pinterest

Share This