Joi, 18 ianuarie 2018, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București (FSAS), în parteneriat cu Asociația Absolvenților Facultății de Sociologie și Asistență Socială, organizează masa rotunda cu tema „România Centenar: Identități și crize, națiunea și științele ei”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00, în Sala de Consiliu a FSAS (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9).

Tematica pusă în discuție se va referi la amestecul de crize și oportunități pe care proiectul de nation building făcut posibil de anul 1918 l-a pus din punct de vedere identitar, social, dar și economic, politic și administrativ în fața unei societăți românești profund schimbate față de ce fusese înainte de Primul Război Mondial.

Punctul central al mesei rotunde „România Centenar: Identități și crize, națiunea și științele ei” constă în studiul modului în care „proiectul national” a fost gestionat printr-un instrumentar specific, concomitent științific și imagologic, de științele interbelice ale națiunii, dar și de lumea științifică și culturală de după al Doilea Război Mondial și, mai ales, ce reverberații a avut după 1989, când „obsesia” recuperării interbelicului s-a întâlnit cu „obsesia” acceptării în Europa. Ce științe și ce structuri epistemice își iau după 1918 sarcina construirii statului, în ce context de epocă? Cum se regăsesc ele în instituțiile care reiau uneori aceleași tematici, în alt context politic, cel prezent?

În cadrul dezbaterii moderate de conf. univ. dr Darie Cristea, prodecanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, vor vorbi despre Centenarul Marii Uniri de la 1918 istoricul Sorin Antohi, prof. univ. dr. Zoltan Rostas, lect. univ. dr. Călin Cotoi, conf. univ. dr. Darie Cristea și prof. univ. dr. Cosima Rughiniș. De asemenea, vor fi invitați și profesori din facultate și din afara ei, cercetători, dar și doctoranzi care se vor putea înscrie pe lista de discuții și își vor putea prezenta punctele de vedere. Mai multe informații cu privire la temele abordate de vorbitori pot fi consultate aici.

Accesul publicului interesat (studenți, masteranzi, doctoranzi, dar și persoane din afara facultății pasionate de subiectul dezbătut) este permis în limita locurilor disponibile. În ultima parte a întâlnirii participanții vor putea adresa întrebări speakerilor.

Pin It on Pinterest

Share This