Joi, 18 ianuarie 2018, Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB) organizează evenimentul „Zevedei Barbu (1914-1993) și critica totalitarismului. Revizitarea unei apostazii politice”. Prezentarea va avea loc începând cu ora 15:00, în Sala de Conferințe a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Șos. Panduri, nr. 90-92).

Bazată pe proiectul monografic postdoctoral al lui Marius Stan care cercetează una dintre principalele voci ale dezbaterii despre totalitarism în primele decenii ale Războiului Rece, prezentarea își propune o recuperare a biografiei politice și intelectuale a sociologului româno-britanic Zevedei Barbu (1914-1993). Principalul scop vizează analiza și deconstrucția apostaziei unui intelectual de stânga umanist care a devenit ulterior un important gânditor anti-totalitar.

Prezentarea discută principalele contribuții ale lui Barbu la psihologia socială și elaborează asupra cadrului conceptual al operei sale. Zevedei Barbu a căutat să argumenteze că democrația și totalitarismul nu pot fi explicate fără studierea istoriei, o disciplină care capătă o relevanță aparte atunci când este utilizată împreună cu alte metode contemporane preluate din sociologia și psihologia aplicată. Operând astfel, Barbu propune etichete precum „flexibilitate”, în cazul democrației, și „rigiditate”, în cazul totalitarismului. Ideal-tipurile sale nu sunt finale, dar lucrările lui în epocă au fost percepute ca o introducere esențială la orice analiză comparativă (și psihologică) a regimurilor politice.

Marius Stan, doctor în științe politice al Universității din București (2011), a fost editorul revistei History of Communism in Europe (2011-2013), a condus unul dintre departamentele IICCMER și este cercetător postdoctoral al Universității din București. Este autor al mai multor cărți publicate în România și Polonia, precum și al altor numeroase articole apărute în reviste academice internaționale. În prezent, lucrează la finalizarea unei biografii intelectuale a sociologului politic româno-britanic Zevedei Barbu și, împreună cu Vladimir Tismăneanu, scrie o carte intitulată ”Two Sisters in Dark Times: Jewish Identity and Revolutionary Fates”. Printre domeniile sale de interes se află biografiile politice, ideologiile și mișcările revoluționare, comunismul și postcomunismul. Împreună cu Vladimir Tismăneanu, este autorul unui Dosar Stalin (Curtea Veche, 2014) și al unui Dosar Lenin (Curtea Veche, 2016), precum și al unei cărți în curs de apariție la Cambridge University Press despre democrație, memorie și justiție în România postcomunistă.

Mai multe informații despre evenimentul „Zevedei Barbu (1914-1993) și critica totalitarismului. Revizitarea unei apostazii politice” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This