Congresul Internațional ,,Curiozitate și Cenzură în Epoca Modernă” este primul dintr-o serie de întâlniri bianuale care își propun să grupeze cât mai mulți dintre cercetătorii din Europa Centrală și de Est, dedicați studiului Secolului de Aur spaniol, respectiv Renașterii și Barocului. Scopul este de a configura Grupul de Cercetare Central and Eastern European Seminar of the Spanish Golden Age (CEESSGA).

Organizat de Universitatea din București și de Academia Română în perioada 13-15 septembrie 2018, congresul se referă la realitarea istorică, politică, culturală și artistică a Secolului de Aur spaniol, în dubla sa fațetă, atât moralizatoare și normativă de-a lungul tradiției sale intelectuale, cât și simultan subversivă în dinamica sa interpretativă și evaluativă. Curiozitatea și cenzura contribuie deopotrivă la trasarea liniilor majore și subtile, precum și a multitudinii de nuanțe din tabloul menit să ne prezinte o lume în care varii tipuri de receptori, cenzori și curioși, se confruntă unii cu alții, comunică și țes firele strânse dintre doctrină și imaginație pe fondul fascinantei tapițerii din care avea să se nască modernitatea.

Scopul congresului îl reprezintă înțelegerea complexității omului renascentist și baroc și se adresează cercetătorilor din domeniul istoriei, teoriei poetice, istoriei literaturii, filozofiei, teologiei și istoriei artei, precum și studiilor culturale, istoriei mentalităților și istoriei ideilor.

Persoanele interesate să participe la congres pot trimite propuneri de comunicări în următoarele linii de cercetare: istorie intelectuală, studii literare și culturale, ideologii politice, istorie materială și arte, doctrine filozofice etc. Rezumatele (maximum 300 de cuvinte), scrise în spaniolă sau engleză, pot fi trimise alături de titlul comunicării și de o notă biografică (maxim 100 de cuvinte) la adresa ceessga@gmail.com, până la data de 15 februarie 2018.

Mai multe informații despre congresul CEESSGA 2018 ,,Curiozitate și Cenzură în Epoca Modernă” sunt disponibile aici.

Pin It on Pinterest

Share This