Anul acesta va avea loc cea de-a opta ediție a prestigiosului premiu „Arborele European al Anului 2018” (Tree of the Year 2018).  La concursul european vor participa  13 țări printre care și  România, prin intermediul centrului de cercetare CARTEDD (Research Centre for Regional Analyses in Tourism Environment and Sustainable Development) al Facultății de Geografie din cadrul Universității din București. România s-a înscris în competiție cu stejarul pedunculat multisecular Quercus robur, din orașul Cajvana (jud. Suceava).

Cei interesați sunt invitate să aleagă 2 arbori preferați, prin vot online în intervalul 1-28 februarie, aici. Concursul primește în fiecare an peste 200.000 de voturi din întreaga Europă.

Arborele European al Anului (European Tree of the Year) este o competiție internațională, organizată anual de Environmental Partnership Association (EPA) din Cehia și susținută de Comisia Europeană. Competiția este menită să desemneze cel mai îndrăgit arbore (loveable tree) din Europa.

Obiectivul principal al concursului Copacul Anului (Tree of the Year”) constă în sensibilizarea comunităților, în consolidarea relațiilor dintre oameni și conștientizarea lor față de mediul în care trăiesc, față de serviciile ecosistemice de suport, de reglare, economice și  culturale,  oferite de arbori, în general, și de arborii seculari, unici și/sau cu valoare cultural-istorică și comunitară deosebită, în particular.

Concursul dorește să evidențieze semnificația arborilor în patrimoniul natural și cultural al Europei și importanța serviciilor ecosistemice oferite de aceștia. De asemenea, competiția caută cea mai emoționantă poveste, legată de simbolistica unui copac, de rolul său în viața și istoria oamenilor și a comunității care îl înconjoară.

Câștigătorii vor fi premiați în cadrul unei ceremonii găzduite la Parlamentul European de la Bruxelles. Informații suplimentare despre competiția „Arborele European al Anului” pot fi consultate aici.

Asociația de Parteneriat pentru Mediu (EPA) este o organizație de mediu reprezentativă, înființată acum 25 de ani în Europa Centrală și de Est. Cu o echipă de 80 de angajați, EPA acționează în 6 țări prin intermediul celor 6 fundații ale sale din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Cu o experiență de 25 de ani în coordonarea și desfășurarea de activități orientate către schimbarea mentalității oamenilor, față de protecția și ameliorarea mediului, EPA urmărește protejarea mediului și sprijinirea comunităților locale și a societății.

Mai multe detalii despre competiția „Arborele European al Anului” (Tree of the Year) 2018 pot fi obținute de la Gabriela Manea, coordonator național al concursului (maneagabriela2002@yahoo.com), Elena Matei, responsabil nominalizare  (e_matei58@yahoo.com ) sau la adresele: (http://geo.unibuc.ro; www.cartedd.cc.unibuc.ro).

Pin It on Pinterest

Share This