O nouă iniţiativă educaţională îşi propune să regândească modul în care se desfăşoară procesul educaţional la nivelul învățământului universitar, atât din perspectiva profesorului cât şi a studentului, şi să ofere studenţilor abilităţile necesare pentru a combate inegalitatile sociale, economice si de mediu aflate in continuă creştere.

Profesori Universitari pentru Dezvoltare Durabila (UE4SD) este un proiect care reuneşte 55 de parteneri (majoritatea universităţi) din 33 de ţări europene, pentru a regândi curriculumul învăţământului superior astfel încat să includă dezvoltarea durabilă. Proiectul, care dureaza 3 ani şi este finanţat de Comisia Europeana în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii – Erasmus Reţele Academice, se va centra pe îmbinarea educaţiei pentru dezvoltare durabilă cu eforturile generale de a îmbunătaţi învăţământului superior.

UE4SD va căuta să inoveze practicile academice şi curriculumul prin crearea de oportunităţi pentru educatorii care activeaza la nivelul învăţământului superior, urmărind ca aceştia să-şi dezvolte competenţele profesionale şi capacităţile de leadership academic corelate cu educaţia pentru dezvoltare durabilă. Cu alte cuvinte, va oferi suport profesorilor pentru a pregăti studenţi de diferite specializări să înţeleagă şi să-şi îndeplinească responsabilităţile generale şi profesionale în ceea ce priveşte sustenabilitatea. În final, proiectul încearcă să contribuie la reorientarea învăţământului superior astfel încat acesta să fie mai îndreptat spre viitor şi mai capabil să susţină construirea unei lumi mai bune.

Proiectul este unul inovativ, deocamdată neştiindu-se multe despre modul în care sunt dezvoltate si susţinute competenţele profesorilor universitari în ceea ce priveşte educaţia pentru dezvoltare durabilă. Pentru a trece peste această barieră, partenerii din cadrul proiectului vor efectua un studiu pentru a cartografia si analiza oportunităţile de dezvoltare profesionala legate de educaţia pentru dezvoltare durabilă existente la nivel naţional şi regional. Studiul presupune o colectare sistematica a datelor şi va avea ca rezultat 4 rapoarte de cartografiere regionale si un raport la zi care să cuprinda informatii din toate cele 33 de ţări partenere. Bunele practici identificate vor sta la baza unei publicaţii şi a unei platforme cu resurse online. Aceste resurse vor susţine o Academie a Educatiei pentru Dezvoltare Durabila, academie care va încuraja instituţiile de învăţământ superior să implementeze programe de schimbare în zona educaţiei pentru dezvoltare durabila şi dezvoltare profesionala.

Activităţile din cadrul UE4SD sunt strâns legate de Alianţa COPERNICUS, Reţeaua Europeană de Învăţământ Superior pentru Dezvoltare Durabilă şi “Tratatul Rio+20 pentru Învăţământ Superior” care a fost lansat la Conferinţa Naţiunilor Unite pe tema dezvoltării durabile de la Rio de Janeiro din iunie 2012. Proiectul este condus de Universitatea din Gloucestershire (UK), care lucreaza în strânsă legătură cu alţi trei parteneri cheie: Univeristatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Carolina (Cehia) şi Universitatea Leuphana din Lunenburg (Germania). Universitatea din Bucuresti este partener UE4SD şi va împărtăşi şi compara experienţele profesionale cu restul partenerilor, cu scopul de a conduce procesul de schimbare a curriculumului în direcţia sustenabilităţii, cu focalizare pe capacităţile de educaţie pentru dezvoltare durabilă.

Mai multe informații pot fi consultate pe pagina web a proiectului sau la adresa de e-mail: ue4sd@glos.ac.uk.

Pentru variantele în limba engleză și pentru alte informații, consultați site-ul proiectului.

 

Pin It on Pinterest

Share This