În cadrul Conferinței de încheiere a proiectului UE4SD, organizată între 27-28 iunie 2016 la Universitatea din Gibraltar, a fost lansată Platforma de Resurse Online pentru cadrele didactice universitare.

Conferința „Universitățile ca factori ai schimbării: educația pentru dezvoltare durabilă (EDD) deschide drumuri pentru o lume nouă” a fost o contribuție la Planul Global de Acțiune UNESCO pentru educația pentru dezvoltare durabilă și pentru Obiectivele Dezvoltării Durabile prin care se recunoaște nevoia de a crește sprijinul oferit profesorilor universitari pentru reorientarea predării și învățării pentru a cuprinde dezvoltarea durabilă.

A fost, de asemenea, ultima întâlnire  a proiectului finanțat de Comisia Europeană – UE4SD – care a identificat și documentat o colecție de bune practici legate de dezvoltarea profesională europeană în EDD, care poate inspira universitățile interesate de regândirea scopului educației și care pot deveni surse de schimbare socială. Conferința a adus laolaltă peste 100 de delegați din toată lumea care au discutat cadrele EDD internaționale și UN existente, rolul instituțiilor de învățământ superior și în special a profesorilor universitari în procesul EDD, și la un nivel mai practic, posibilitățile creării de rețele de cooperare. Subiecte ca dezvoltarea profesională, posibilitățile de  schimbare și căi de obținere a calității și parteneriatelor au fost discutate în trei sesiuni paralele de comunicări.

La conferința din Gibraltar a fost lansat de Dr. Alexander Leicht (șeful secției „Educație pentru dezvoltare durabilă și cetățenie globală” a UNESCO Paris) un instrument unic creat prin proiectul UE4SD, Platforma Online pentru dezvoltare profesională în educația pentru dezvoltare durabilă. Platforma este o resursă pentru dezvoltare profesională pentru a ajuta pe cei implicați în educație și învățare pentru a dezvolta capacitățile pe care secolul 21 le cere, orientarea spre viitor, conștiință globală, capacități transformatoare, și a aduce aceste abordări în activitatea de predare, pentru a ajuta studenții  în dezvoltarea acestor competențe.

Platforma Online a colectat cele mai bune practici identificate pe teritoriul Europei și noile activități dezvoltate prin proiect. Aceasta este prima colecție de materiale dedicate dezvoltării profesionale și construirii capacitaților educatorilor preocupați de educația pentru dezvoltare durabilă.

Platforma Online conține:

  • 26 de exemple de bune practici cu privire la inițiativele de dezvoltare profesională în EDD
  • Cadrul, instrumentele și design-urile din trainingul Academiei UE4SD
  • Idei noi, ghiduri și materiale despre EDD pe care le-am descoperit în călătoria UE4SD
  • Rezumatul politicilor EDD din Europa, plus publicații și lecturi utile
  • Videoclipuri ale partenerilor din proiect împărtășind experiențele lor de dezvoltare profesională în EDD.

Platforma este unul dintre instrumentele noi și exemplele adaptabile livrate de proiectul UE4SD care pot stimula inovațiile practice viitoare și modifica astfel înțelegerea EDD și a relației acesteia cu dezvoltarea profesională. Colegii care au această prioritate educațională pot construi folosind această resursă și pot coopera pe viitor în cadrul rețelei Alianței Copernicus pentru instituțiile de învățământ superior.

Toate informațiile despre conferință pot fi găsite aici.

Producerea Platformei Online ca rezultat al proiectului UE4SD a fost finațată de Comisia Europeană – Programul de Învățare pe tot parcursul vieții.

Platformă este disponibilă la această adresă.

Documentul referitor la Platformă poate fi accesat aici.

Pentru mai multe informații despre Platforma Online puteți contacta coordonatorul acestei activități Dr. Alex Ryan, Universitatea din Gloucestershire: aryan@glos.ac.uk

Mai multe informații despre proiectul UE4SD pot fi obținute de la directorul proiectului Prof. Daniella Tilbury de la Universitatea din Gibraltar, daniella.tilbury@unigib.edu.gi , de la coordonatorii proiectului UE4SD de la Universitatea din Gloucestershire ue4sd@glos.ac.uk și de pe pagina web a proiectului.

Pentru variantele în limba engleză și pentru alte informații, consultați site-ul proiectului.

Pin It on Pinterest

Share This