Pe 30 septembrie 2016 se organizează o conferința de încheiere a proiectului Profesori Universitari pentru Dezvoltare Durabilă UE4SD. În cadrul acestui eveniment va avea loc lansarea unei resurse unice de training profesional.

Profesori Universitari pentru Dezvoltare Durabilă, proiect bazat pe un parteneriat pentru dezvoltare durabilă între instituții de învățământ superior din Europa, se încheie la sfârșitul lunii septembrie 2016. În ultimii trei ani, UE4SD și-a atins scopurile printr-o gamă de activități și schimburi concentrate pe dezvoltarea profesională a educatorilor. Proiectul a produs materiale ce oferă o înțelegere împărtășită a EDD (educatorilor pentru dezvoltare durabilă) ce provin din medii culturale diferite, sprijină dezvoltarea profesională a competențelor educatorilor, și stimulează politicile educaționale relevante la diferite, niveluri, de la cel instituțional la cel european. Rezultatele cheie ale UE4SD includ:

  • Dezvoltarea unei rețele de 53 de parteneri europeni, prin întâlniri anuale, comunicări online și contribuții active la procesele și rezultatele proiectului.
  • Procese de cercetare care s-au constituit într-o serie de rapoarte ce au construit o imagine imagine împărtășită a recentelor experimente în dezvoltarea profesională a  EDD în Europa.
  • Împărtășirea de experiențe și reflecții asupra proiectelor selectate și a inițiativelor, pentru a realiza Ghidul de bune practici / Publicația de bune practici (Leading Practice Publication) cu exemple semnificative ale dezvoltării profesionale a EDD.
  • Inițierea unui program pilot a Academiei UE4SD, oferind un model și un set de experiențe reale ale universităților ce își dezvoltă competențele ESD.
  • Sintetizarea constatărilor și a cunoștințelor descoperite pe durata proiectului ca și a unui număr important de exemple de practici și produse ale Academiei UE4SD în platforma de resurse online.

Activitatea finală și cea mai importantă a proiectului, este Academia UE4SD care implementează rezultatele obținute în etapele precedente. Procesul Academiei a fost proiectat și coordonat de comitetul director al UE4SD, condus de Universitatea Autonomă din Madrid și compus din patru instituții partenere. Scopul final al Academiei este de a susține schimbarea durabilă în instituțiile de învățămât superior, prin sprijinirea educatorilor universitari în dezvoltarea propriilor competențe ESD, inclusiv aceea de conducere și de schimbare, aptitudini necesare pentru a ușura procesele de dezvoltare instituțională către procesele de schimbare durabilă. Academia a pus la la dispoziție spațiul, timpul și sprijinul necesare acestor echipe pentru a gândi creativ pentru a se asigura că proiectele individuale ale Academiei vor:

  • reflecta critic specificul cultural în EDD
  • folosi dialogul pentru a câștiga o perceție corectă a dezvoltării profesionale a ESD
  • dezvolta o înțelegere personală și împărtășită a EDD în practică,
  • identifica provocări și oprtunități în proiectele EDD.

Astfel, Academiava extinde opotunitățile pentru recunoașterea competențelor și implementarea unei practici profesionale în ESD. Pe baza progresului EDD instituțional al partenerilor și a altor abilități dezvoltate în cadrul proiectului UE4SD, Academia va fi o oportunitate de continuare a cooperării  instituțiilor de învățământ superior în EDD și în afara cadrului proiectului.

Următorii pași pentru rețeauăa proiectului UESD4 sunt:

  • Împărtășirea rezultatelor- diseminarea și comunicarea rezultatelor și descoperirilor din proiect prin publicarea lor și prezentarea la evenimente și forumuri
  • Aplicarea învățării – integrarea cunosștințelor și experiențelor în rolurile partenerilor și folosirea oportunităților de a le pune în practică pentru dezvoltarea EDD
  • Colaborări continue – stabilirea unor moduri de pentru a se continua conectarea și ghidarea reciprocă prin schimburi de la persoană la persoană și noi ințiative generate prin UESD4
  • Înfluențatea prin practică – folosirea resurselor și rezultatelor proiectului pentru a iniția schimbări în politici dar și în dezvoltarea profesională în acest sector.

La nivel global proiectul UE4SD a produs o practică nouă călăuzitoare în dezvoltarea profesională în învățământul superiopr care contribuie la succesul politicilor EDD, în special a acelora inițiate la nivel național de către Programul UNESCO  Acțiune Globală în EDD și Stratgia Educație pentru Dezvoltare durabilă a UNECE. A adus împreună actori cheie în eduvcația pentrun dezvoltare durabilă (fiind implicați 53 de parteneri din 33 de țări, având un impact asupra 3000 de instituții de învățământ superior și a mai mult de 24 de milioane de studenți). Universitatea din Gloucestershire (UK) a coordonat acești 3 ani de cooperare intensă care a fost organizată în 4 puncte centrale – Nord (Coordonat de Universitatea din Gloucestershire), Sud (Universitatea Autonomă din Madrid), Est (Charles University din Praga, CR), și Vest (Universitatea Leuphana din  Lüneburg, DE)

Pentru variantele în limba engleză și pentru alte informații, consultați site-ul proiectului, iar rezultatele cheie ale proiectului și proiecte de viitor sunt detaliate aici.

Dezvoltarea Academiei ca rezultat al proiectului UE4SD a fost finanțată de Comisia Europeană – Programul de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Informații despre Academie pot fi găsite aici: http://platform.ue4sd.eu/ue4sd_accademy.php.

Pentru mai multe informații despre Academie vă rugăm să îl contactați coordonatorul activității: prof. Javier Benayas, javier.benayas@uam.es.

Mai multe informații despre proiectul UE4SD pot fi obținute de la directorul proiectului Prof. Daniella Tilburyde la Universitatea din Gibraltar, daniella.tilbury@unigib.edu.gi, de la coordonatorii proiectului UE4SD de la Universitatea din Gloucestershire ue4sd@glos.ac.uk și de pe pagina web a proiectului.

Pin It on Pinterest

Share This