Marți, 25 octombrie 2016, Andrei Oişteanu, cadru didactic la Centru de Studii Ebraice al Universității din București, va susține, la Bruxelles, la Musée Juif de Belgique, prelegerea intitulată „Evreii din România în context european: asemănări şi deosebiri”.
Temele dezvoltate în cadrul prelegerii vor fi variate și inspirate din volumul: Imaginea evreului în cultura română, așa cum a afirmat Andrei Oișteanu pentru Institutul Cultural Român din Bruxelles: „Voi prezenta specificităţile comunităţii evreieşti din România în raport cu alte comunităţi evreieşti din Europa centrală şi orientală. Voi încerca, de asemenea, să deconstruiesc modul în care imaginea evreului este structurată în cultura română, aşa cum sunt stereotipurile antisemite, care contribuie la configurarea portretului «evreului imaginar»”.
Opera Imaginea evreului în cultura română, a beneficiat de trei ediţii în limba română și de o serie de premii naţionale şi internaţionale, printre care: Premiul Academiei Române și Premiul B’nai B’rith Europe, şi de mai multe versiuni în limbi străine: engleză (Nebraska Univesity Press, Lincoln & London, 2009), franceză (Éditions Non Lieu, Paris, 2013), germană (Frank & Timme Verlag, Berlin, 2010), maghiară (Kriterion, 2005). De curând, autorul a semnat contractul cu o prestigioasă editură pentru o ediţie italiană a cărţii: L´ebreo immaginario: Stereotipi antisemiti nel contesto culturale romeno ed europeo centro-orientale (Belforte Editore, Livorno).
Revista Le Magazine Littéraire a lansat următoarele afirmații, referitoare la ediția din limba franceză a cărții lui Andrei Oișteanu: “După mai multe lucrări consacrate miturilor din cultura tradiţională românească, Andrei Oişteanu a publicat un studiu monumental consacrat imaginii evreului în cultura română – o cercetare care a fost salutată de întreaga comunitate intelectuală şi care a depăşit cu mult frontierele ţării sale”.
La rândul ei, prestigioasa revistă Times Literary Supplement afirma despre ediţia americană a volumului: „Andrei Oişteanu şi-a utilizat excelent erudiţia. E o carte foarte valoroasă şi necesară. Nimeni dintre cei interesaţi de istoria antisemitismului est-central-european, de naţionalismul radical şi de populismul etnocentric n-ar trebui să o rateze”.