,,Cafeneaua critică” deschide stagiunea 2016-2017 cu o prezentare a proiectului de candidatură a orașului Bucureşti la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Prezentarea va avea loc miercuri, 26 octombrie 2016, între orele 19:30 și 21:00, în Club A din Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfântul Gheorghe). Gazda evenimentului este Ion Bogdan Lefter, iar invitații la ,,Cafeneaua critică”, Mihaela Păun, directoarea ArCuB, şi echipa proiectului vor susține o dezbatere a acestei teme.

După cum se ştie, în cursă s-au înscris 14 oraşe: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu Mureş. Dintre ele au fost selectate 4 finaliste: Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, iar aleasa juriului internaţional a fost Timişoara. Toate proiectele au fost meritorii, cele 4 reţinute pentru decizie fiind considerate de vârf. Foarte probabil, a contat politica adoptată în ultima vreme de către Bruxelles, şi anume alegerea nu a marilor capitale, ci a unor oraşe mai mici, cărora să li se acorde astfel şansa unei mari vizibilităţi continentale şi a dezvoltării nu doar culturale, ci şi a infrastructurilor, a turismului ş.a.m.d.

Sub titlul ,,Oraşul in–vizibil”, proiectul realizat de Centrul Cultural al metropolei–ArCuB, cu contribuţia unei numeroase echipe de artişti şi experţi în domeniile creative şi socio-urbanistice, a oferit o imagine complexă a Bucureştiului cultural şi a propus un program bogat de evenimente, proiectând o întreagă strategie de evoluţie a oraşului.

În perioada vacanței de vară au mai fost programate două ediții speciale ale ,,Cafenelei critice”. Prima a avut loc pe 28 iunie 2016, și l-a avut ca invitat pe jurnalistul și diplomatul polonez Bogumil Luft, iar cea de-a doua ediție a avut-o ca invitată pe Mihaela Miroiu, profesoară la SNSPA și fondatoare a studiilor feministe şi a mişcării feministe din România postcomunistă. Cea de-a doua ediție a avut loc pe 27 iulie 2016, în colaborare cu Școala de vară pentru cursanții străini ai Facultății de Litere din cadrul Universității din București.

,,Cafeneaua critică” este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control şi, din toamna anului 2011, din nou la Club A. În stagiunea 2016-2017 întâlnirile ,,Cafenelei critice” au loc miercurea seara.

Pin It on Pinterest

Share This