Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, va avea loc conferința The ‘state artist’ in Romania and Eastern Europe, la sediul Facultății de Științe Politice (Str Spiru Haret, nr. 8). Conferința este parte a proiectului de cercetare ,,De la artistul de stat la artistul dependent de stat: cazul Uniunii Artiștilor Plastici din România (1950-2010), filiala București.” Proiectul de cercetare este finanțat de UEFISCDI și implementat prin Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse (CPES) al Facultății de Științe Politice a Universității din București. Directorul de proiect este lector dr. Caterina Preda.

Prezentările incluse în programul conferinței încearcă să abordeze diferitele transformări pe care artiștii le-au suportat în contextul statului comunist, cu un accent special pe artele plastice și Uniunea Artiștilor Plastici. Scopul conferinței este de a aduce în atenție condiția artistului de stat în timpul regimurilor comuniste din mai multe puncte de vedere.

Instituirea regimurilor comuniste în Europa de Est a însemnat pentru artele plastice consolidarea  conceptului de “artist de stat”. Artiștii erau forțați să se conformeze rigorilor politice și ideologice ale noului regim. Operele de artă erau comandate de stat artiștilor, care le oferea recompense.

Principalele teme abordate în cadrul conferinței vizează modul în care noul artist a fost modelat de regimurile comuniste, în ce măsură artiștii au integrat realismul socialist ca stil obligatoriu și care au fost limitele acestui specific național. De asemenea, alte subiecte ale conferinței se vor axa pe tipurile de rezistență la modelul artistului de stat, pe modul în care realismul socialist s-a reflectat în diferite practici artistice și ce rol a jucat Uniunea Artiștilor Plastici din România în acest sens. Mai mult, în cadrul conferinței se va discuta și despre transformările sindicatelor artiștilor după 1990 și se va realiza o comparație a Uniunii Artiștilor Plastici din România cu alte sindicate din Est. Prezentările vor situa cazul României într-o perspectivă regională și vor oferi o imagine de ansamblu comparativă a situației din sud-estul Europei și Uniunea Sovietică. În plus, în cadrul conferinței se vor discuta și alte ramuri artistice în afară de artele plastice, cum ar fi teatru, cinema, literatură sau arhitectură.

Programul conferinței, precum și mai multe detalii despre conferința ”The ‘state artist’ in Romania and Eastern Europe” pot fi consulate aici.

Pin It on Pinterest

Share This