Marți, 1 noiembrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar ,,Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brândză, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, Cristian Pascu, inginer software și antreprenor IT, va susține prelegerea ,,Conștiență umană și inteligență artificială”.
În ultimii ani s-au remarcat schimbări importante în domeniul tehnicilor de inteligență artificială, mai ales progrese considerabile în ceea ce privește învățarea mecanică, procesarea vorbirii, recunoașterea imaginilor, înțelegerea limbajului natural și răspunsul la întrebări. Seminarul propune o introducere în natura algoritmilor de inteligență artificială și în modul în care funcționează calculatoarele, dar și o discuție referitoare la asemănările și diferențele dintre mașinile de prelucrare a informației și conștiența umană.
Cristian Pascu este inginer software și antreprenor IT. A absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București în 2003 și un master în Filosofie Analitică la Facultatea de Filosofie a aceleași universități, în 2013. Cristian Pascu a început să lucreze ca inginer de software în 2004 și de atunci este implicat într-o varietate largă de proiecte, de la aplicații web și mobile, la proiecte pentru întreprinderi sau companii multinaționale cum ar fi Finsiel, Axway și Avira. În 2009, a lansat propriul produs comercial, un instrument de design vizual destinat designerilor cu experiență, care este utilizat în prezent de mai mult de 2.800 de companii din toată lumea, de la agenții mici de design la companii mari ca Microsoft sau Intel. Cristian Pascu este un vorbitor frecvent la evenimentele din domeniul tehnologiei, în cadrul cărora abordează atât subiecte axate pe crearea unei interacțiuni naturale dintre computer și uman, cât și subiecte care vizează modelele de design de programare software.
Seminariile ”Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, ”visiting scholar” al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminarul ”Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach” pot fi consultate aici.