Universitatea din București a acordat marți, 4 octombrie 2016, titlul onorific de Doctor Honoris Causa distinsei profesoare Katherine Verdery de la City University of New York.

Ceremonia a fost deschisă de Președintele Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, care a afirmat: ,,Este o mare onoare pentru mine să declar deschisă ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa unei personalități extraordinare a antropologiei mondiale, doamna profesor Katherine Verdery”.

Laudatio a fost citit de prof. dr. Liviu Chelcea, directorul Departamentului de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, care a remarcat faptul că Katherine Verdery este ,,o antropoloagă celebră în lumea universitară din SUA, specializată în studiul societăților socialiste din Europa de Est și a celor postsocialiste, care a lăsat neatinse puține teme și procese din prezentul și istoria României”. Katherine Verdery este unul din primii antropologi care au putut face cercetări de teren în țările foste socialiste. Studiul profesoarei asupra statului socialist și postsocialist român s-a soldat cu apariția a două dintre cărțile sale ”The Vanishing Hectare: Property and Value in Postsocialist Transylvania” (Cornell University Press, 2003) și ,,Peasants under Siege: The Collectivization of Romanian Agriculture 1949 – 1962 (Princeton University Press, 2001). Ambele volume au primit premii de la The Society for Romanian Studies, Association for Women in Slavic Studies, Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies și American Sociological Association.

Înainte de a-i înmâna diploma onorifică profesoarei Katherine Verdery, Președintele Senatului Universității din București a remarcat contribuția semnificativă a lui Katherine Verdery la creșterea calității școlii de antropologie de la București, prin formarea unei serii importante de doctoranzi și cadre didactice ale comunității academice bucureștene. De asemenea, prof. univ. dr. Marian Preda a accentuat contribuția substanțială a profesoarei Katherine Verdery la cunoașterea realităților economice și politice din societatea românească.

Odată cu primirea distincției, Katherine Verdery a fost invitată să adreseze câteva cuvinte publicului prezent la ceremonie. Profesoara Katherine Verdery și-a început discursul prin a mulțumi Universității din București pentru distincția oferită, afirmând că o consideră cea mai mare onoare pe care a primit-o în viața sa. În continuare, Katherine Verdery a vorbit despre experiențele de cercetare din România petrecute de-a lungul celor 43 de ani în care a locuit periodic în satul Aurel Vlaicu din Ardeal. Distinsa antropologă a constatat faptul că relațiile sociale utilizate drept metodă de cercetare, precum și dispoziția românilor de a dezvolta interacțiuni au permis o înțelegere mai profundă a vieții cotidiene românești socialiste și postsocialiste.

În încheierea ceremoniei, Președintele Senatului Universității din București a mulțumit profesoarei Katherine Verdery pentru disponibilitatea de a veni din centrul cultural, politic și economic al lumii pentru a cerceta evoluția societății românești în perioada comunistă și post-comunistă. Pe această cale, prof. univ. dr. Marian Preda a afirmat că asocierea Universității din București cu distinsa antropologă Katherine Verdery este o onoare, urându-i acesteia bun venit în comunitatea academică a universității bucureștene.

 

Pin It on Pinterest

Share This