Marți, 8 noiembrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brandza, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, Laura Crăciun, MD, Spitalul Colentina, va susține prelegerea Decizia morala în afecțiunile neurologice.
Laura Crăciun, medic specialist neurolog la Spitalul Colentina, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din București în anul 2010, după care și-a început rezidențiatul în Neurologie, sub îndrumarea dr. Ioana Mindruta. Încă de la începutul rezidențiatului a fost pasionată de neurofiziologie și aplicațiile acesteia în epileptologie, urmând stagii de pregătire în EEG de scalp și intracranian în centre de specialitate din Copenhaga, Paris și Rennes. În continuarea rezidențiatului, și-a continuat activitatea în neurofiziologie, lucrând ca medic specialist în cadrul Spitalului Colentina din București. În 2016, Laura Crăciun a început și un doctorat în neuroetică la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Progresele făcute de neuroștiință în ultimii ani au dus la o înțelegere mult mai profundă a felului în care creierul nostru funcționează și la o schimbare a perspectivei asupra esenței ființei umane. Dualismul cartezian, între res extensa și res cogitans, între gând și materie, nu pare să mai aibă fundamente științifice, dată fiind legătura intimă, de necontestat, dintre creier și minte.
Moralitatea este considerată una dintre cele mai sofisticate aspecte ale judecății, comportamentului și minții umane, unii autori considerând-o înnăscută (Mendez, 2009) și un factor decisiv al bunei funcționări a societății. Astfel, în ultimii ani există un interes crescând atât în procesele cognitive și emoționale implicate în judecata morală, cât și în substratul anatomic și fiziologic al comportamentului moral.
Studii recente arată că există o « rețea a moralității » la nivel cerebral, ce include atât structuri corticale, cât și subcorticale. Deoarece moralitatea este un proces complex, aceste structuri sunt implicate și în alte aspecte, cum ar fi emoțiile, teoria minții (‘theory of mind’), empatie, dezgust (Fumagalli & Priori, 2012; Greene, Nystrom, Engell, Darley, & Cohen, 2004).
Structurile anatomice implicate includ cortexul frontal, temporal și cingulat. Cortexul prefrontal reglează activitatea centrilor emoționali subcorticali și planificarea deciziilor morale. Lobii temporali sunt implicați în ‘teoria minții’, iar lezarea lor poate duce la comportament psihopatic. Cortexul cingulat mediază conflictul dintre aspectele emoționale și raționale ale judecatei morale. Alte structuri importante în comportamentul moral sunt amigdala, hipocampul și nucleii bazali.
Modificarea comportamentului moral poate să apară atât în anomalii funcționale cât și structurale ale acestor regiuni anatomice. Obiectivul acestei prelegeri este de a exemplifica și compara felul în care diversele patologii neurologice pot afecta comportamentul social și, implicit, judecata morală.
Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.