Marți, 18 octombrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brandza, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, Dr. Beatrice Mihaela Radu, lector univ. la Facultatea de Biologie a Universității din București și cercetător asociat la Universitatea din Verona, Departamentul de Neuroștiințe, Biomedicină și Științe ale Mișcării va susține prelegerea Unitatea neurovasculară – O viziune integrată asupra creierului nostru.

Existența barierei hematoencefalice este bine cunoscută astăzi deși ea era în oarecare măsură controversată la începutul anilor 1990. În 1885, câștigătorul premiului Nobel Paul Ehrlich a oferit primele dovezi experimentale ale existenței unei ‘bariere’ care ‘separa’ creierul și coloana vertebrala de restul corpului.

În 2002, echipa lui Harder a introdus noul concept de unitate neurovasculară – unitate anatomo-funcțională ce integrează activitatea neuronilor, interneuronilor, astrocitelor, celulelor din mușchii netezi, pericitelor, celulelor endoteliale și a matricei extracelulare. De atunci, mai multe echipe de cercetători au contribuit la dezvoltarea conceptului, care include în prezent și microcelulele gliale și celulele implicate în răspunsurile imune (limfocite T, neutrofile). Au fost descrise interacțiuni complexe ale diferitelor componente ale unității neurovasculare. Se vorbește astăzi despre neuroni și sistemul vascular cerebral și despre faptul că nu există soma neuronală în prelungirile capilare dincolo de aproximativ 15 μm.

Studiile recente arată că unitatea neurovasculară și activarea ei joacă un rol esential în fiziologia integrativă a creierului nostru. În plus, transformarea uneia dintre componentele sale este receptată de întreaga unitatea neurovasculară. Ideea de neuroinflamare și rolul jucat de unitatea neurovasculară au devenit populare în explicarea multor boli neurologice cum ar fi epilepsia, accidentele neurovasculare, bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson sau Huntington, etc.). Celulele imune fac parte din unitatea neurovasculară și există în plus și un trafic permanent de la periferie la sistemul nervos central precum și o comunicare de sus în jos între zona afectată a creierului, unitatea neurovasculară și celulele imune periferice.

Dr. Beatrice Mihaela Radu este lector universitar la Departamentul de Anatomie, Fiziologie Animală și Biofizică al Facultății de Biologie a Universității din București și cercetător asociat la Universitatea din Verona, Departmentul de Neuroștiințe, Biomedicină și Științe ale Mișcării. Dr. Radu și-a obținut licența în biofizică (2001) și masteratul în neurobiologie (2003) la Universitatea din București. În 2005, Dr. Radu și-a obținut doctoratul în biologie la Universitatea din București, sub conducerea prof. dr. Luiza Flonta. Din 2014, dr. Radu este înscrisă într-un al doilea program doctoral – în neuroștiințe – la Universitatea din Verona, sub conducerea prof. dr. Fabene. În 2011 și 2012, ca participant la programul tinerilor cercetători, Dr. Radu a primit de două ori bursa IBRO pentru specializări în cadrul a două prestigioase grupuri de cercetare în domeniul epilepsiei: grupul condus de prof. dr. Paolo Fabene (Universitatea din Verona, Italia) și grupul condus de dr. Liset Menendez de la Prida (Laboratorul de Circuite Neuronale, Institutul Cajal, Madrid, Spania). Dr. Radu a studiat neuropatia diabetică, concentrându-se pe transformări ale diferitelor canale ionice în neuronii din ganglionii bazali dorsali. Printre interesele sale curente de cercetare se numără activarea unor componente non-neuronale ale unității neurovasculare în epilepsie și în boli neurodegenerative. La inceputul acestui an, dr. Radu a primit premiul ‘Cel mai bun student român din Europa – 2016’, nivel postuniversitar – premiu acordat de Liga Studenților Români din Străinătate.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This