Vineri, 11 noiembrie 2016, Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB (Institutul de Cercetare al Universității din București) organizează A Seminar on Two Williamsonian Perspectives. Seminarul va avea loc începând cu ora 12:00, în sala de seminarii a IHR – ICUB (str. Dimitrie Brândza, nr. 1).
În cadrul acestui seminar Sanna Hirvonen (University of Oxford) va prezenta prelegerea “Judgments of Taste as a Test Case for Metasemantics”, iar Alexandru Dragomir (Universitatea din București) va prezenta tema “An objection on Dummett’s definition of Justificationist Truth based on Williamson’s critique of Edgington’s solution to Fitch’s Paradox”.
Sanna Hirvonen va face referire la o chestiune esențială care a fost ignorată în dezbateri: metasemantica sau teoria sensului/determinării referinței și va pune în contrast trei abordări: maximizarea credinței justificate, maximizarea credințe adevărate și maximizarea cunoașterii. Fiecare dintre aceste abordări metasemantice va produce rezultate foarte diferite privind sensurile predicatelor de gust. Autoarea va arăta că metasemantica de maximizare a cunoașterii susținută de către Williamson [2007] oferă cea mai plauzibilă descriere pentru semantica judecăților de gust. Concepția rezultantă este o nouă formă a subiectivismului centrat pe vorbitor, diferit față de descrierile contextualiste și relativiste.
Alexandru Dragomir va face referire în prelegerea sa la faptul că pentru a găsi o teorie corespunzătoare a adevărului justificaționistă pentru propoziții empirice și pentru a rezolva problema trecutului care dispare, Dummett (2004) a distins între (a) ceea ce face o propoziție adevărată și (b) ce spune o propoziție. Vom susține că (1) „a cunoște ceea ce spune o propoziție” implică un caz de cunoaștere contrafactuală, în timp „ce spune o propoziție” este un contrafactual și că distincția lui Dummet ne aduce aminte de soluția lui Edgington (1985) la paradoxul lui Fitch și, ca atare, moștenește unele dintre obiecțiile ridicate împotriva lui de Williamson (1987).