CEREFREA Villa Noël organizează luni, 14 noiembrie 2016, începând cu ora 18:00, atelierul „La grammaire cognitive et le film”, susţinut de către criticul de film Mircea Valeriu Deaca, la Villa Noël (Str. Emile Zola nr. 6). Atelierul face parte din ciclul de conferinţe „Cinéma, cognition et art”, organizat de către CEREFREA Villa Noël în colaborare cu şcoala doctorală a Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Pornind de la Gramatica cognitivă a lui Ronald W. Langacker, Mircea Deaca ne propune o aplicare a unor concepte ale lingvisticii la analiza de film. Conferința acestuia va detalia bazele unui model teoretic care reunește noțiunea de schemă – structură mintală abstractă necesară oricărei înțelegeri – și cea de sistem descriptiv – simulare mintală arborescentă multimodală care regrupează un ansamblu de cunoștințe evocate de un concept. În cadrul intervenției sale, Profesorul Deaca va analiza și trata mai multe exemple de construcții de montaj ilustrative. O atenție deosebită va fi acordată combinațiilor de planuri cinematografice care conțin, într-un prim plan A, un element schematic abstract – o elaborare sit – care va fi dezvoltat într-un al doilea plan B pentru realizarea coerenței, a suturii discursului cinematografic.

Mircea Valeriu Deaca este critic de film și artist vizual. El este doctor în studii de film și audiovizual la Paris III – Sorbonne Nouvelle, Institutul de cercetări de cinema și audiovizual (IRCAV), cu o teză despre tradiția de carnaval și filmele lui Federico Fellini susținută în cotutelă cu departamentul de romanistică de la Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf. A avut burse de studii din partea guvernului francez – Association Francaise d’Action Artistique – și Heinrich Hertz Grant din partea Ministerului cercetării din Nordrhein Westfalen din Germania. Este autorul cărților Carnavalul și filmul lui Federico Fellini (2009), Camera secundă (2011), Cinematograful postfilmic (2013), Anatomia filmului (2013) și Investigații în analiza cognitivă de film (2015). A coordonat volumul de studii Images (2014) dedicat filmelor regizorului Cristian Mungiu. Lucrează în prezent la un studiu despre Scenele de bucătărie din Noul Cinema românesc.

Pin It on Pinterest

Share This