CEREFREA Villa Noël, în parteneriat cu Școala doctorală a Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI), Facultatea de Litere, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei Biroul Europa Centrală și Orientală și al Delegației Valonia-Bruxelles la București, organizează luni, 21 noiembrie 2016, începând cu ora 18:00, conferința „Modalități de absorpție în filmul narativ: de la experiența cinematică clasică la filmul în 360 de grade”. Conferința va avea loc la Villa Noël (Str. Emile Zola, nr. 6), și va fi ținută de Miruna Doicaru, cercetător specializat în studii de media și divertisment și conferențiar la NHTV, The Academy of Digital Entertainment.

Pe baza teoriilor narative și a celor de cogniție și film, precum și pe baza unei serii de studii empirice realizate în cadrul Universității din Amsterdam, Miruna Doicaru va prezenta un model al formelor de absorpție în film. Modelul ei definește două forme principale de absorpție: 1) absorpție în universul poveștii și 2) absorpție în artifact. Absorpția în universul poveștii este senzația audienței de a fi transportată, pe perioada vizionării, într-o altă lume, cea creată de povestea filmului; absorpția în artifact, pe de altă parte, menține audiența mai ancorată în realitate, însă captivată în încercarea de a înțelege tehnica și mesajul creatorului. În această a doua formă de absorpție, membrii audienței se simt în comunicare directă cu creatorul filmului, admirându-i opera ca un observator într-o expoziție de artă. Absorpția în artifact este strâns legată de conceptul de apreciere estetică.

În contextul unui interes crescut față de realitatea virtuală, venit din partea a numeroase industrii, inclusiv cea cinematografică, Miruna Doicaru va discuta aplicabilitatea modelului ei vizionării filmelor în 360 de grade.

Seria de conferinţe „Cinema, cogniţie şi artă” propune un ciclu de intervenţii şi de dezbateri în jurul analizei de film elaborate conform unei abordări cognitive. Vor participa conferenţiari francezi, belgieni, precum şi cercetători şi critici de film români.

Mai multe detalii despre seria de conferințe „Cinema, cogniţie şi artă” pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This