Marți, 22 noiembrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brandza, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, Dr. Emilian Mihailov de la Facultatea de Filosofie a Universității din București va susține prelegerea Dezvoltare cognitivă și dopare mentală.

Ar trebui să ne îngrijoreze dezvoltarea medicamentelor ‘smart’, care îmbunătățesc memoria, atenția, funcțiile cognitive și inteligența și să ne facă să ne gândim la un fel de ‘dopare’ mentală? Putem vorbi, de exemplu, de o dezvoltare cognitivă farmacologică în șah? Dr. Emilian Mihailov va încerca să demonstreze că folosirea unor date referitoare la dezvoltarea cognitivă pentru a justifica interzicerea anumitor substanțe este o greșeală ce provine dintr-o greșită înțelegere a datelor și din relații oarecum insuficient demonstrate între procesele cognitive.

Dr. Emilian Mihailov este director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA), de la Facultatea de Filosofie a Universității din București. A fost cercetător postdoctoral la Academia Română – secțiunea Iași. Printre interesele de cercetare ale lui Emilian Mihailov se afla etica kantiană, filosofia morală analitică, etica aplicată, evoluția moralității și neuroeticii. În prezent, Dr. Mihailov este interesat de implicațiile psihologiei morale experimentale și ale neuroștiințelor în etica normativă și aplicată. Printre publicațiile recente se află: Intuitive methods of moral decision making, a philosophical plea (Metode intuitive de decizie morală: o abordare filosofică), în Valentin Mureșan, Shunzo Majima (eds.), “Applied Ethics: Perspectives from Romania” (Etica aplicată: Perspective românești), Center for Applied Ethics and Philosophy (Centrul de Etică Aplicată și Filosofie), Universitatea din Hokkaido, 2013; The Argument from Self-Defeating Beliefs Against Deontology (Argumentul oferit de credințele ce acționează contrar propriilor interese împotriva deontologiei), Ethical Perspectives (Perspective etice), 2015; Is Deontology a Moral Confabulation? (Este deontologia o invenție morală?), Neuroethics (Neuroetica), 2016.

Dr. Mihailov a obținut mai multe burse oferite de Swiss National Science Foundation (SNSF) (Fundația Elvețiană pentru Știință) pentru proiectul “Building bioethics capacities in education and doctoral training: a collaborative network between Moldova, Romania and Switzerland” (Crearea de capacități în domeniul bioeticii în educație și în pregătirea doctoratelor: rețea de colaborare între Moldova, România și Elveția), 2015-2017, și de la Societatea de Filosofie Aplicată pentru a organiza “Colocviul de etică aplicată Oxford – București” și “Colocviul de etică referitor la cercetarea pe animale”, împreună cu Christine Korsgaard, la Universitatea din Oxford, 1-3 Decembrie 2014.

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

 

Pin It on Pinterest

Share This