Marți, 29 noiembrie 2016, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează un nou seminar Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară. Seminarul va avea loc la sediul IRH-ICUB (Str. D. Brandza, nr. 1), sala de conferințe, începând cu ora 17:00. În cadrul seminarului, Dr. Radu Uszkai de la Facultatea de Filosofie a Universității din București va susține prelegerea Rolul cogniției inconștiente și al intuițiilor morale în dezbaterea comodificare/ anti-comodificare.

Ar trebui să putem să ne vindem rinichii sau sângele, să ne oferim pântecele spre închiriere pentru a deveni mame-surogat, să ne cumpărăm prieteni sau să ne vindem voturile? Elizabeth Anderson (1990; 1995; 2000) și Michael Sandel (1998; 2012), pentru a numi aici numai doi cercetători, au folosit mult timp și energie pentru a se opune unor astfel de tranzacții economice și aceasta le-a adus eticheta de ‘teoreticieni ai anti-comodificării’ (de la cuvântul englez ‘commodity’ = marfă) (Brennan, Jaworski, 2016). În criticile la adresa celor doi, Brennan și Jawroski identifică un element important pe care dezbaterea comodificare/ anticomodificare il ignoră: rolul cogniției inconștiente, al prejudecăților și al intuițiilor noastre morale referitor la atitudinea noastră cu privire la astfel de tranzacții. Referindu-se la elementele menționate mai sus, prelegerea intenționează să prezinte și să exploreze cadrul oferit de Brennan și Jaworski și să demonstreze că ideea conform căreia repulsia ar putea fi o constrângere în tranzacțiile pe piață nu este viabilă.

Dr. Radu Uszkai este cercetător postdoctoral la Centrul de Etică Aplicată al Facultății de Filosofie de la Universitatea din București și asistent universitar asociat la Academia de Studii Economice din București. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din București în 2015 cu o teză ce studia aspectele etice ale transmiterii reciproce de documente în rețelele de la egal la egal (peer-to-peer networks). Radu Uszkai și-a făcut studiile doctorale la Academia Română – Filiala Iași. Printre interesele sale de cercetare pot fi incluse: etica aplicată (mai ales etica afacerilor și etica informației), filosofia politică (liberalismul clasic, libertarianismul, drepturile de proprietate intelectuală), filosofia economiei și a eticii (teoria evoluționistă a jocurilor). Cel mai nou articol al său este: How drug patents might lead to disincentives for moral bioenhancement și a fost publicat în Ethics in Biology, Engineering and Medicine: An International Journal, vol. 6 (1-2).

Seminariile Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach sunt organizate de dr. Diana Stanciu, visiting scholar al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București în perioada martie-decembrie 2016. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a dr. Diana Stanciu pot fi consultate aici.

Mai multe informații despre seminarul Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach pot fi consultate aici.

Pin It on Pinterest

Share This