Facultatea de Științe Politice a Universității din București, fondată în anul 1991, a aniversat anul acesta 25 de ani de existență. Cu această ocazie, vineri, 18 noiembrie 2016, Facultatea de Științe Politice a organizat o ceremonie de aniversare în Aula Magna a Facultății de Drept.
Festivitatea aniversară s-a desfășurat în două secțiuni și a fost deschisă de prof. univ. dr. Ionela Băluță, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, care a moderat prima parte a ceremoniei.
Prima secțiune a evenimentului a avut ca invitați pe dr. Laurențiu Ștefan, Consilier Prezidențial, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, și pe prof. univ. dr. Romiță Iucu, rectorul interimar al Universității din București. De asemenea, în prima secțiune a ceremoniei au participat și Excelența Sa François Saint-Paul, Ambasador al Republicii Franceze la București, precum și Excelența Sa Päivi Pohjanheimo, Ambasador al Republicii Finlanda la București.
Laurențiu Ștefan, actual consilier prezidențial, absolvent și cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice a Universității din București, a prezentat un mesaj din partea Excelenței Sale Dl. Klaus Werner Iohannis, Președinte al României.
,,Specificul domeniului facultății face ca această aniversare să aibă un caracter cu totul special. Facultatea dumneavoastră a apărut în timp ce România era într-un proces de tranziție spre democrație. Ați format generații întregi de absolvenți care lucrează în instituții politice românești, europene și internaționale, și care au contribuit la destinul României de azi, ca stat european democratic”, a fost mesajul Președintelui României.
Din mesajul lui Klaus Iohannis a reieșit aprecierea pe care acesta o are față de Facultatea de Științe Politice ca instituție de învățământ superior și de cercetare, care a contribuit la educarea tinerilor în spiritul democrației, al participării civice, al pluralismului și al statului de drept.
Evenimentul a continuat cu discursul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, ministru al educației, rector al Universității din București și membru corespondent al Academiei Române, care a afirmat că momentul aniversării Facultății de Științe Politice este un prilej de reflecție asupra evoluției Universității din București din anul 1990 până în prezent.
Mircea Dumitru a remarcat faptul că Facultatea de Științe Politice a contribuit la dezvoltarea Universității din București, fiind una dintre cele mai prezente facultăți în mediul internațional și singura facultate care oferă programe de studii de licență în limbi stăine încă de la fondarea ei.
Fiind un mediu de formare și cercetare efervescent, corelat cu dinamica politică internațională, Facultatea de Științe Politice a Universității din București are 5 centre de cercetare internaționale: Centrul Fundamenta Politica, Centrul de Studii Israeliene, Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse, Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională și Centrul European de Cercetare pentru Analiza și Modelarea Culturii Politice.
În continuarea ceremoniei aniversare, a luat cuvântul prof. univ. dr. Romiță Iucu, rectorul interimar al Universității din București, care a felicitat Facultatea de Științe Politice pentru munca de cercetare reflectată și în mediul internațional. Cu ocazia unui sfert de veac de existență a facultății, Romiță Iucu a acordat diploma de excelență decanului Facultății de Științe Politice prof. univ. dr. Ionela Băluță, în semn de apreciere pentru întreaga activitate didactică și de cercetare și în semn de recunoaștere pentru profesionalismul demonstrat ca urmare a demarării unor proiecte inovatoare.
Excelența Sa François Saint-Paul, Ambasadorul Republicii Franceze la București, și-a exprimat bucuria de a fi invitat la ceremonia aniversară, subliniind tradiția francofonă a Facultății de Științe Politice a Universității din București. În discursul său, François Saint-Paul a vorbit despre particularitatea României de a fi traversat perioade de profunde schimbări în instaurarea democrației. În acest sens, ambasadorul a accentuat importanța activității care se desfășoară la Facultatea de Științe Politice adresând pe această cale, un îndemn celor prezenți la eveniment, referitor la implicarea civică a cetățenilor români în context electoral.
În continuare a luat cuvântul Excelența Sa Päivi Pohjanheimo, Ambasador al Republicii Finlanda la București, care a studiat Științe Politice la University of Helsinki. În discursul său, Päivi Pohjanheimo a subliniat importanța educației și a cercetării pentru bunăstarea societății, accentuând faptul că un sistem de educație bazat pe motivarea studenților este foarte eficient. În finalul discursului său, Excelența Sa și-a exprimat speranța că va exista o colaborare fructuoasă între Universitatea din Helsinki și Universitatea din București.
Înaintea celei de-a doua secțiuni a ceremoniei aniversare a fost proiectat un scurt film de prezentare a sediilor în care a funcționat Facultatea de Științe Politice a Universității din București de la înființare până în prezent, realizat de studenții actuali ai facultății.
În partea a doua a ceremoniei aniversare, au participat Excelența Sa prof. univ. dr. Emil Constantinescu, Președinte al României în perioada 1996-2000 și Rector al Universității din București între 1992 și 1996, prof. univ. dr. Ioan Pânzaru, Directorul Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CEREFREA) și Rector al Universității din București în perioada 2005-2011. Moderatorul celei de-a doua părți a evenimentului a fost prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București în perioada 2010-2016, și secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Discursul lui Emil Constantinescu s-a concentrat asupra mizei înființării acestei facultăți, precum și a rolului Facultății de Științe Politice în construcția democrației în România.
Emil Constantinescu a mai arătat că Liga Studenților Universității din București, care a luat ființă printr-o hotărâre a Senatului din timpul mandatului său, a fost o forță importantă în apărarea democrației, întrucât a reușit să arate că tineretul respinge reinstaurarea unui regim comunist sub altă fațadă. Acești studenți au format primul Senat al Universității din București, în care Emil Constantinescu a avut onoarea să fie ales prorector. Acesta a fost momentul când membrii Senatului Universității din București au fost aleși pentru prima dată de către profesori și studenți pe criterii exclusiv academice.
Fondată cu sprijinul unui consorţiu academic francofon şi în opoziţie directă cu învăţământul de partid din timpul regimului comunist, Facultatea de Științe Politice a Universității din București a purtat iniţial numele de Faculté Internationale de Sciences Humaine (Facultatea Internaţională de Ştiinţe Umane, FISH) şi până în 1995 a oferit cursuri de nivel licenţă cu predare exclusiv în limba franceză. Prin urmare, înființarea Facultății de Științe Politice a constituit o miză fundamentală pentru construcția democrației române.
Prof. univ. dr. Ioan Pânzaru a vorbit despre Facultatea de Științe Politice ca find o facultate politropă, diversitatea fiind o caracteristică specifică a acestei instituții de învățâmânt. Diversitatea care caracterizează Facultatea de Științe Politice se regăsește atât la nivelul interdisciplinarității, cât și la nivelul direcțiilor de cercetare, precum și la nivelul limbilor de predare.
Facultatea de Științe Politice a Universității din București este o comunitate de peste 1300 de studenţi, dintre care anual aproximativ 10-15% studenţi sunt străini. Corpul didactic titular al facultăţii, format din 48 de profesori, este grupat în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate şi Şcoala Doctorală de Ştiinţe Politice. În fiecare an, FSPUB găzduieşte lectori invitaţi din străinătate şi organizează câteva zeci de evenimente ştiinţifice naţionale şi internaţionale, contribuind astfel la crearea celei mai inovatoare, complexe şi internaţionalizate oferte curriculare din învăţământul superior românesc de ştiinţe sociale.