Singurul Geoparc UNESCO din România, Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, administrat de Universitatea din București, a fost prezentat publicului din Cluj-Napoca la inițiativa unui grup de studenți ai Facultății de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității „Babeș – Bolyai”.

Evenimentul, intitulat „Vino să descoperi Geoparcul Dinozaurilor «Țara Hațegului»” s-a desfășurat în preajma datei la care se împlinește un an de la decizia UNESCO de a crea Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. În urma acestei decizii, toate geoparcurile membre în Reţeaua Globală a Geoparcurilor au devenit situri UNESCO de importanţă geologică.

Andrei Dincă, unul dintre cei mai implicați voluntari pentru Geoparc și lider al grupului Ambasadorii Geoparcului, a fost cel care a susținut prezentarea. El i-a ajutat pe participanți să înțeleagă mai bine conceptul de Geoparc exemplificând cu cele trei mari proiecte derulate în această vară cu sprijinul Fundației pentru Parteneriat și MOL România – „Ambasadorii Geoparcului”, „Educație în Geoparc cu Andei Andezit” și „Banca de EcoInvestiții în Educație”. De altfel, rezultatele proiectelor au fost relevate celor prezenți prin intermediul unor clipuri video difuzate, în premieră, în afara Geoparcului, iar mascota Casei Vulcanilor, Andi Andezit, a fost și ea de față la eveniment.

„M-am simtit extraordinar prezentând Geoparcul Dinozaurilor «Țara Hațegului» publicului din Cluj. Pentru mine a însemnat foarte mult acest eveniment, deoarece mi-a confirmat că sunt capabil să țin o prezentare de acest gen unui public pe care nu îl cunosc. Am vorbim despre conceptul de geoparc, de ce există un geoparc tocmai în Hațeg, despre punctele de vizitare și de interpretare, despre proiecte, evenimente și despre programul de voluntariat. Impresia mea este că publicul a fost interesat de ce am povestit și cred că am contribuit astfel, cu succes, la îndeplinirea misiunii de Ambasador al Geoparcului”, consideră Andrei Dincă, voluntar și Ambasador pentru Geoparc, student în anul II la FSPAC.

Lorena Prejban, Raluca Fesnic, Denisa Saitis și Alexandra Szanto, la rândul lor studente, s-au confruntat pentru prima dată cu emoțiile și stresul organizării și promovării unui eveniment.

„Organizarea acestui eveniment a fost o provocare atât pentru mine, cât și pentru colegele mele, pentru că a fost chiar primul și mă bucur că am avut un feedback pozitiv din partea publicului. Faptul că am reușit să promovăm Geoparcul Dinozaurilor, singurul Geoparc Internațional UNESCO din România, mă face mândră și sper ca pe viitor să reedităm această performanță în fața a cât mai multor oameni. Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și așteptăm cât mai multe persoane să vină și să viziteze Geoparcul cu inima deschisă”, afirmă Lorena Prejban, studentă în anul II la FSPAC.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului” – Universitatea din București, Daisler Print House, Invest Cafe, Invest Club și Cluj Life.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga „Țară a Hațegului” este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului” cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în „Ţara Hațegului” sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor „Ţara Haţegului” – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” accesați: www.hateggeoparc.ro

Pin It on Pinterest

Share This